Grantchester är inte Midsomer

Jan 13th, 2019 | By | Category: 2019-01 jan, Artikel

När jag berättade att jag besökt Grantchester kommenterade flera att de trott att tv-serien om kyrkoherden i byn liksom Midsomer bara fanns i fiktionen. Men så är det inte. Grantchester är en litteraturhistoriskt intressant plats (centrum i byn på bilden nedan).

Byn GrantchesterDär bodde konstnären Duncan Grant, medlem i Bloomsburygruppen. Därför kom medlemmarna ofta till honom, diskuterade och drack te i hans fruktträdgård. Trädgården finns kvar, den och det tillhörande kaféet räddades för några år sedan av en boende i byn från att rivas och bli nya hus för dem som pendlar till större orter i närheten. Cambridge är närmast, och det går utmärkt att promenera efter floden mellan byn och staden.

Floden CamDet är ju så vi som sett tv-serien minns mötena mellan den unge kyrkoherden och hans älskade Amanda, vid strandkanten. Och närheten förklarar också att kyrkoherdens bäste vän är kriminalpolis i staden.
Det är i Cambridge som författaren till böckerna föddes. Det finns många fler på engelska än på svenska, jag hittar bara en, Dödens skugga. Vill du veta mer så har han en egen webbplats: https://www.jamesruncie.com/home.

Kyrkan i GrantchesterAtt han kan mycket om kyrkliga ting förklaras av att hans far var ärkebiskop i Canterbury, men eftersom han är född 1959 så är hans kunskaper om det 50-tal när böckerna och tv-serien utspelas inte hans egna minnen.

Bloomsburygruppens medlemmar finns avporträtterade inne i kaféet i det som i dag heter The Orchard Tea Garden. Det var mycket politik, inte bara litteratur och konst som diskuterades, Maynard Keynes, ekonomen, var ju med, och filosoferna Bertrand Russel och Ludwig Wittgenstein var nära vänner med medlemmarna och träffades här i trädgården.

De skrev förvisso inte deckare, men i byn finns en nu levande deckare/thrillerförfattare, Jeffrey Archer (som möjligen bor i samma hus som Duncan Grant hade, alldeles intill trädgården). Ett tag var han mest känd för rättsprocesser, och han började skriva 1974 för att klara sig ut en finanskris han hamnat i. Och skriver gör han fortfarande, hans senaste roman kom förra året.

Så om du besöker Cambridge (väl värt ett besök) kom gärna till Grantchester också.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22