Göta hovrätt har slagit fast: Straffbart att inte ge ut bok

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Artikel

JON-EGIL FORNÆSS

Det är vanligt att man i böcker beskriver rättegångar. Men det förekommer också raka motsatsen, nämligen att man inför domstol beskriver böcker.

Göta hovrätt har i år tagit ställning till en bok som inte finns. Den är noga beskriven i domstolsprotokollet och säkert är att den handlar – eller skulle ha handlat – om katter.

Smålänningar har sinne för affärer. Det var 1991 som en Jönköpingsbo började annonsera om en kattbok som var under tryckning. Entusiastiska kattvänner (kanske sådana som älskar Jan Mårtensons Cléo de Merode) nappade på annonsen och började förhandsbeställa boken. Ja, de fick helt enkelt betala i förskott.

I själva verket höll boken inte alls på att tryckas. Originalet var utländskt och den självutnämnde svenske utgivare hade ännu inte börja se sig om efter en översättare.

Pengarna flöt in. Hade han för avsikt att lura folk eller tänkte han använda pengarna till bokutgivningen och så småningom skicka boken till beställarna? Det vete katten.

Ganska länge lyckades han stryka kattvännerna medhårs, så det dröjde till 1993 innan de gjorde polisanmälan mot honom. Jönköpingsbon lyckades visa att han kontaktat en översättare för projektet, men översättaren krävde papper på att mannen hade rätt att ge ut boken på svenska. Eftersom förläggaren inte haft minsta kontakt med det utländska förlaget vägrade översättaren att åta sig arbetet.

Jönköpings tingsrätt friade mannen, men domen överklagades till Göta hovrätt som såg allvarligare på saken och menade att mannen med flit vilselett kunderna. Domen (80 dagsböter för bedrägeri) är ett prejudikat. Det är straffbart att inte ge ut en bok. I synnerhet om man tar betalt för den i förskott.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22