Giv akt på Danmark

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Artikel

FINN HANSEN

När jag nu börjar skriva för Nya DAST vill jag berätta om det mest tongivande förlaget inom kriminal- och spänningsgenren i Danmark. Paradoxalt nog är förlaget också ett av de minsta.

Det heter Klim och håller till i Århus. I loppet av ett halvt årtionde har förlaget blivit det ledande här, när det handlar om krimi och spänningsromaner.

Hur kan då Klim ha gjort sådan succé? För det första har människorna där gjort en otraditionell satsning – och satsat rätt. För det andra har de presenterat okända talanger i genren, både egna och översatta. För det tredje har de gett ut böcker från länder som annars är ganska okända i deckarsammanhang. Via Klim har danska läsare fått stifta bekantskap med spanska, ryska, tjeckiska, japanska, kanadensiska och franska författare, bara för att plocka lite ur högen. För det fjärde har förlagsmänniskorna haft förstånd att lyssna när några av kriminalgenrens ”glada amatörer” föreslagit författarnamn som andra förlag refuserat. Där handlar det om namn som Colin Dexter, Tony Hillerman och inte minst Pierre Magnan.

Förlaget har också gjort mycket för böckernas utseende. Man har till exempel låtit olika konstnärer teckna omslagsillustrationerna, vilket resulterat i flera vackra, mycket dekorativa och annorlunda omslag.

Det är vanligt att KLIM under en säsong ger ut 25 till 30 nya böcker i genren.

Och det är inte bara utländska författare som ges ut. Via en nordisk spänningsromantävling dök det upp nya danska talanger som Henning Harmer, Rasmus Hansen och Bent Hardervig för att nämna några.

Ett axplock i Klims ”stall” gör att man bland annat hittar följande namn: Julian Rathbone, John Lear, John Lawrence Block, Manuel Vázquez Montalbán, L. R. Wright, Robert Campbell, Linda Sames, Sue Grafton, Timothy Williams, R.D. Wingfield, James Crumley, Skvorecsky, Marcia Muller och Colin Dexter.

Hos Klim hittar man också svenskar, bland andra gamle H.K. Rönblom och Henning Mankell. Från Norge har de gett ut Kim Småge och Kolbjørn Hauge och på väg från Finland är Matti Joensuu.

Hela tiden kommer det spännande namn. Bland de senaste är Stephen Solomita, Laurie R. King och Sabine Deitmer. Den amerikanske författaren och musikern Kinky Friedman har redan presenterats i Danmark med två böcker, nyutkommen är också Ian Rankins debutroman ”Knots and Crosses” där inspektör Rebus presenteras, liksom Jill McGowns ”A Perfect Match”.

Förlaget Klims framgångar har fått andra danska förlag att satsa mer på kriminalgenren – alltså har det haft ett mycket positivt inflytande.

År 1995 gav Klim ut två böcker av Peter Cave (underlag för den populära TV-serien ”Taggart”), nämligen ”Giftslangen” (Nest of Vipers) och ”Pandekagehuset” (Gingerbread). När vi ändå är inne på ämnet TV-serier kan nämnas att Klim också gett ut Lynda LaPlantes tre romaner ”Mistænkt 1-2-3” (Prime Suspect).

Slutligen bör nämnas att vid sidan av krimi och spänning ger Klim också ut vanliga romaner, fackböcker, kassettböcker, samhällskritiska böcker, barnböcker med mera.

Ja, kära broderfolk. Hos er finns många bra förlag – men nu är också Danmark på väg!  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22