Geoffrey Boothroyd: Brevsamlingen såld för en halv miljon

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-1, Artikel

Av IWAN MORELIUS

Geoffrey Boothroyd gick bort i en hjärtattack den 20 oktober 2001. Mellan åren 1956-1963 brevväxlade han flitigt med Ian Fleming, mannen som skrev böckerna om James Bond. Tre år efter hans bortgång bestämde sig arvingarna att sälja hans signerade böcker och breven som kommit från Fleming. Den 4 november 2004 hölls auktion på Bloomsbury auktionsfirma i London. Den cirka 30 breven såldes för 44.750 pund (omkring en halv miljon svenska kronor) och böckerna för något mindre.

När James Bondromanen Casino Royale kom ut 1953, där huvudfiguren använde en Beretta, skrev Boothroyd till Fleming och påpekade att Bond genast borde byta vapen om han skulle överleva till fler thrillers. Beretta är en dampistol, skrev han, och knappt användbar. Se till att han får en Smith & Wesson i fortsättningen.

Så blev det också i nästa bok, From Russia With Love. Omslagsillustratören Richard Chopping fick långa Boothroyds personliga vapen att ha som förlaga. Romanen kom 1957 och Fleming skreven dedikation till Boothroyd där han utsåg honom till James Bonds rustmästare.

När filmerna skulle göras kalkerades skotten och prylfantasten Mr Q på engelsmannen Boothroyd.

I augusti 1970 var Boothroyd i Sverige för att lära sig mer om gamla skotska pistoler. Han hade hört att det skulle finnas så dana på Skokloster, (han fann ett par, som han tog isär och fotograferade och sa att han aldrig sett vackrare pistoler i sitt liv) och under tiden han forskade i Sörmland bodde han i Strängnäs hos artikelförfattaren. Besök gjordes också på Livrustkammaren i Stockholm. När han kom till P10 i Strängnäs hejdade han sig framför ett porträtt i officersmässens korridor och förklarade för guiden, major Moberg, att det föreställde en skotsk överste. Det stämde skotten hade varit regementschef på P10 på 1700-talet.

Geoffrey Boothroyd föddes 1925 och var bosatt i Glasgow. Han skrev ett tiotal böcker om vapen och omkring 2.000 artiklar i olika vapenmagasin världen över.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22