Genbergs nya gör avstamp på Sveavägen 1986

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Artikel

Av BJÖRN VINBERG

Kjell E. Genberg har just kommit ut med andra boken i sin uppmärksammade serie om ”Enheten”, styrkan som är så hemlig att inte ens polisministern har full insyn och statsministern bara vaga aningar.

Bokens namn är ”Den ensamme galningen” och Genberg lyckas på ett fullt trovärdigt sätt väva samman Palmemordet med en miljontransport i västvaluta från Moskva till Vänsterpartiet Kommunisternas kansli på Kungsgatan i Stockholm.

En kidnappning av statsministerns elvaåriga dotter är storyns utgångspunkt.

Ostörd storskurk

Storskurk i dramat är en ”köpman” som Genberg beskriver efter levande modell. Mannen är fortfarande verksam i Stockholm, helt ostörd av polisen.

Även andra personer i boken har förebilder, både i den kriminella världen och hos polisen (utan att därför vara en nyckelroman). Som alla deckarläsare vet har Genberg förbluffande baskunskaper om ”tjuv och polis” i det levande livet.

Angriper 90-talssjukan

Är du ute i ett ärende, Kjell Genberg?

– Ja, absolut! Thrillerserien om Enheten skriver jag inte enbart för att underhålla. Jag vill väcka opinion mot 90-talssjukan, den ohederlighet som likt en cancer breder ut sig bland myndigheter, bland poliser och i näringslivet.

Den hederlige svenske ämbetsmannen, som vi en gång uppfostrades att blint lita på, försvinner och ersätts av en girig variant som inte drar sig för att stjäla av den som stjäl.

Historien om Enheten skall, om allt går som författaren vill, bli en dekalog, en tioboks-serie. Att vissa huvudpersoner kommer att hänga med till slutet kan man ana. Exempelvis:

* Högt begåvade Allan Hjort som är så kriminellt belastad att han aldrig kan komma loss ur Enhetens klor.

* Lika begåvade Johanna Stjerne. Hon har ett förflutet i sovjetiskt KGB-läger och som ekonomireporter på Expressen (Läs seriens första del ”Ett hjärta för guld” som kom förra året).

* Illaluktande dataexperten Efraim Jönsson.

Typgalleriet är intressant. Det bidrar starkt till läsarens hur-skall-det-gå-känsla.

Strax man läst sista sidan och andats ut börjar man vänta på nästa del.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22