Gandhi – mannen som vände hela sin värld upp och ner

Jan 31st, 2008 | By | Category: 2008-1, Artikel

Av Kjell E. Genberg

För snart två år sedan lyckades svensk-finske Zac O’Yeah, pseudonym för Sakari Nuottimäki, få åtminstone mig att dra ordentligt på smilbanden åt ”deckaren” Tandooriälgen. Kriminalberättelsen utspelade sig i ett Göteborg som efter att gamla EU slagits samman med den asiatiska unionen och västkuststaden hade döpts om till Gautampuri.

Zac O’Yeah

Sakari Nuottimäki från Söderbärke bor numera i indiska Bangalore och kallar sig Zac O’Yeah när han skriver böcker.

Jag hade väntat mig en uppföljare om den rätt nergångne folktjänstemannen Herman Barsk och hans bedrifter som kriminalpolis.

Istället utnyttjar O’Yeah sin kunskap om Indien och indiska förhållanden (han är bosatt i Bangalore) till att skriva om en helt annan och verklig – fast osannolik – person, nämligen Mohandas Gandhi (1869–1948), som skulle bli Mahatma med en hel värld.

Omslaget till romanen om Mahatma GanhdiMahatma! Eller konsten att vända världen upp och ner (Ordfront) är inte den första biografin om Gandhi, bland andra böcker finns den som Gandhi skrev själv. Men O’Yeah har gått sagolikt grundligt till väga i sin research. Ingen sten är lämnad ovänd i agitatorns liv och mitt i allt resande hittar han oväntade vändningar och humoristiska citat. Han skriver om de platser där Gandhi vistats eller bebott efter att själv ha besökt dem.  Det blir den kronologiska och speglade berättelsen om en värld som är försvunnen men ändå har likheter med vår.

Författaren är fascinerad av sitt ämne men är ändå klarsynt. Han backar inte för att beskriva mahatmans dunklare sidor. Gandhi gifte sig som 12-åring, blev far som 17-åring och var på sätt och vis både hustruplågare och taskig farsa, fast det begrep han tydligen inte eftersom han inte ändrade sig. Han studerade juridik i England, blev advokat och agitator i Sydafrika efter att ha gjort fiasko hemma i Indien och han skrev pamfletter och inlagor om de mest skilda ting – från vikten av att äta grönsaker till att avhålla sig från samlag.

Och när Gandhi blev tillfrågad om vad han ansåg om västerländsk demokrati svarade han att det lät som en god idé.

O’Yeahs stil blir till sist påfrestande eftersom inget är för smått för att beskrivas. Därför är också de första 150 sidorna (av 550) de intressantaste. Men man får lära sig mycket – också sådant man knappt kommer att få  någon användning av: till exempel att en tjänsteman som blev arg på huvudpersonen var bror till Boris Karloff som gjorde Frankensteins monster på film. Det kunde inte Gandhi gärna veta, han visste förresten inte ens vem Charlie Chaplin var.

I väst anser vi oss veta vem Gandhi var. Den som riktade en världs intresse mot subkontinenten innan han mördades året innan Indien blev självständigt. Detta gjorde att vi fortfarande betraktar staten som en fattig avkrok av världen trots att Indien upplevt en ekonomisk boom utan like och har några av världens bästa IT-tekniker.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22