Gamle författare Lundström om nye författare Gissy: Orubblig envishet skapade en deckare att debutera med

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-1, Artikel

AV EVERT LUNDSTRÖM

Mitt första minne av Peter Gissy är hans skånska röst i telefon. Han är då något slags marknadsredaktör på Göteborgs-Tidningen och vill att jag skall deltaga i ett av tidningens jippon, nämligen laga en fiskrätt på Dagens Hushåll. Detta resulterar märkligt nog i att tidningen senare publicerar ”Lundströms lilla låda”, med rödspätta som huvudingrediens.

Vid mitt andra möte med Peter, lyckas han ännu en gång övertala mig att ställa upp i ett GT-arrangemang. Denna gång gäller det att springa ett motionslopp inne på Liseberg. Jag upptäcker därvid snabbt att det finns många fler höga och branta backar på nöjesfältet än man tror. Det tar lång tid innan jag förlåter Peter.

Samtidigt avslöjar dessa två tillfällen en hel del om såväl Peters som min karaktär, hans orubbliga envishet och min lätthet att bli övertalad till dumheter.

Sin envishet skulle han sedan få god användning av då han börjar skriva sin kriminalroman Röd död.

Det är nog rent allmänt så, att det är ett ganska komplicerat steg att gå över från flyhänt kvällstidningsjournalistik till ett koncentrerat bokskrivande. Tydligen insåg Peter detta, han bryter upp från GT och vågar sig ut i en osäker freelancetillvaro.

Eftersom Peter kände till, att jag inte kan svära mig fri från ett 25-tal romaner, varav 7-8 med kriminell inriktning (huvudparten av dessa tillsammans med Jan Moen), så trodde han att jag skulle kunna bidraga med ”goda råd”.

Djupsinniga kafésamtal

Givetvis kunde jag inte detta, men efter fyrtio år i yrket så vet jag väl en del om författarskapets allmänna problematik, vilket också kan komma till nytta. Vi börjar träffas på kaféer och har djupsinniga samtal kring våra huvudintressen, kriminalromaner och fotboll. Här har jag övertaget, ity att jag är medlem i IFK Göteborg medan han har kvar sitt hjärta i Landskrona BK. Medan han helst talar om sin romanhjälte Kent Mottland, talar jag helst om Jesper Blomqvist och Thomas Ravelli.

Samtidigt måste jag erkänna, att det jag får lov att läsa ur den blivande Röd död, verkar lovande.

Rent upplysningsvis får jag med tiden också kännedom om Peters liv och bakgrund. Han är av tysk härkomst men kom till Sverige redan som 3-åring, växte upp i Landskrona, gick journalisthögskolan i Stockholm och Göteborg. började på GT:s redaktion, gifte sig, har hustru och fyra barn, bor i radhus i Åkered ganska nära havet och har hunnit bli 49 år gammal.

Nu har han debuterat och, vågar jag säga, är och kommer att förbli författare.

När jag skriver detta, håller Peter som bäst på att fullborda sitt opus nr 2, Vit sorg. Jag är övertygad om, att många fler än jag med spänning ser fram emot läsningen av den boken.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22