Fransyskan är knappast det sämsta!

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Artikel

URBAN BOO

Pascale Fonleneau är fransyska och bosatt i Belgien. Hon har börjat skriva kriminalromaner, på sätt och vis är hon därmed en motsats till Georges Simenon som var belgier och ibland bosatt i Frankrike och som definitivt har slutat skriva kriminalromaner.

Men det är inte enda skillnaden eller ens enda likheten. Hennes roman, som i svensk översättning heter ”Förtroenden i en trappuppgång” (Skriftställarnas Förlag), kan vid en första anblick se ut att vara skriven i ett furiöst tempo, men den är mer en varningsskrift än ett romanbygge ”the writings on the wall” inför vad samhällets gettoisering kan leda till.

Hela boken med mycket hanterligt omfång – är en dialog (man kan lite grand ana hennes bakgrund som PR-kvinna i filmsammanhang) med en ibland återkommande knorr i slutet på varje kapitel, och det personerna har att säga om välfärdens domedagsnärmande, förvandlingen till rövarkapitalism är inte samma sak som vi får höra i A-ekonomi.

Det hon skriver är litterär rap, Frankrikes svar på Latin Kings. Som läsare kan man reta sig på hennes förutsägbara intrigskapande, men knappast på engagemanget.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22