Från upptäckt till igenkännande

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-3, Artikel

Av Bertil Falk

Vi som älskar att läsa har säkert alla haft den där upplevelsen av induktion, då vi träffar på en bok av en författare som vi aldrig förr läst. Det uppstår en direkt kontakt mellan det skrivna ordet på boksidorna och den del av hjärnan som omvandlar det lästa till en omtumlande upplevelse.

Mersmak gör sedan att man främst i slukaråldern läser ännu en Sprakfåle-bok, ännu en Kitty-bok, ännu en Mästerdetektiven Blomkvist, ännu en Fantastiska Fyran, ännu en Bill, ännu en Biggles, ännu en Emil, för att hämta exempel från olika årtionden. Upplevelsen från den första boken finns kvar men berövad sitt överraskningsmoment. Även som äldre snubblar man över författare som ger mersmak.

Den upplevelsen har jag just haft när jag läste Charles O’Briens andra bok, Black Gold (Poisoned Pen Press). Den är om möjligt ännu bättre än den första, fläckfria berättelsen, som utöver alla sina övriga förträffligheter också innehöll fasadklättring med avlyssning av samtal och hemska hemliga hålor med både levande personer och lik. Men vid läsningen av den andra boken har överraskningsmomentet ersatts med igenkänningseffekten.

Mute Witness med sin intrikata handling i Frankrike några år före revolutionen inleddes i England. Black Gold med sin minst lika spännande handling inleds i Frankrike, men utspelar sig i England, främst då i Bath – staden som fått sitt namn efter de alltjämt bevarade romerska baden. Allt som gjorde den första boken läsvärd finns med i den nya boken, inklusive de tre detektiverna, Anne Cartier, Paul de Saint-Martin och Georges Charpentierst samt en Bow Street-detektiv. O’Brien har funnit sin stil och han kommer troligen aldrig att experimentera utan hålla fast vid den. Det bör säkra hans författarskaps redan gjorda framgång.

Att en författare som Leigh Brackett först nu osmotiskt börjar att uppskattas efter förtjänst i USA har att göra med att hon ibland skrev film, ibland deckare, ibland sf, ibland västern. Inget hann riktigt sätta sig och något stort genombrott hos allmänheten fick hon aldrig uppleva.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22