Förre DAST-redaktören förlägger svenska noveller i både in- och utland

Feb 13th, 2008 | By | Category: 2008-1, Artikel

Bertil FalkAv Karl Hjelm

Under några år hette DAST Magazines chefredaktör Bertil Falk. Efter en tid märkte man av redaktörens intresse för gamla svenska novellförfattare och dess illustratörer. Artiklar om sådana blev alltmer frekventa på tidningens sidor.

Det visade sig vara framgångsrikt. Stora delar av DAST:s läsekrets visade sig dela redaktörens intressen. DAST fortsatte med sådana artiklar och också med ”Klassikern” – ett annat av Falks påhitt.

Även utanför DAST har han odlat sin faiblesse för novellen (både kriminal- och science fiction) genom att på det egna förlaget ZenZat ge ut flera samlingar. En av de mer säljande är Ahrvid Engholms sf-bok Mord på månen (2006), där kluriga gåtor i novellform blir lösta av en skicklig utredare.

Omslag till Lars BlomI år har ZenZat kommit med tre böcker. Under våren kom Lars Blom och andra felande deckarlänkar av August Blanche (1811—1868) för att under hösten följas av Smaragder med diamanter av flitige massmarknadsförfattaren Anders Eje (1880–1951, pseudonym för Axel Essén). Tredje boken är en som aldrig kommer att hamna på bokhandelsdiskarna. Den heter Falkenering i Indusdalen och är skriven av Rickard Burton (inte skådespelaren), översatt av förläggaren själv och trycks i 91 exemplar som skickas till vänner och affärsbekanta. För nio år sedan kom Falks egen De fyra flintskallarna som trycktes i 100 exemplar. Därefter har upplagan för julböckerna minskat med ett exemplar per år.

Anders EjeAxel Essén alias Anders Eje skrev före TV:s genombrott underhållningstexter i novell- och romanform. Han arbetade för Åhlén & Åkerlund, bland annat som chefredaktör för Vecko-Journalen, men novellerna i samlingen Smaragder med diamanter kommer alla ur sena 30-talets Lektyr. Bokens omslag (liksom många illustrationer till Ejes Omslag till Samaragde och diamanterLektyr-noveller) gjordes av Gunnar Widholm (1882–1953) som var en flyhänt illustratör som dessutom var den konstnär som 1906 gjorde altartavlor för Lima kyrka och 1912 för Grisslehamns kapell.

Planerade utgåvor är Den siste iguanodon och andra science fictionnoveller av Sture Lönnerstrand, novellsamlingen Det stängda rummet av Arne Wingenfeldt och samlingen Pärlkorset av Torsten Scheutz.

Även på utlandsmarknaden har ZenZat haft framgångar. Häromåret gav kanadensiska The Battered Silicon Dispatch ut Falks översättning av Aurora Ljungstedts The Hastfordian Escutcheon: Two Detective Stories from Sweden in 1870 och i år har samma förlag gett ut Locked Rooms and Open Spaces av en samling svenska författare: August Blanche, Ernst Lindblom, Julius Regis, Harald Wägner, Frank Heller, Karl-Erik Öström, Åke Janson, Sture Samuelson, Arne Wingenfeldt, Gustaf Falk, Jan Ekström, Jan Eric Arvastson, Johan Wopenka, Lars Jannedal, Björn Karlin och Ahrvid Engholm.

Omslag till Falkeniring i IndusdalenOmslag till engelska utgåvan av Låsta rumVid sidan av att sköta det egna förlaget har Bertil Falk varit drivande ordförande i den lilla skrivargruppen Novellmästarna som två gånger per år skrivit kortnoveller till svensk provinspress. Nästa år kommer gruppen att presenteras för en amerikansk publik genom att en novellsamling ges ut i USA och lanseras vid författarkongressen Bouchercon. Boken heter Crime – the Swedish Way och författarna är Ulf Durling, Ahrvid Engholm, Bertil Falk, Kjell E. Genberg, Ritta Jacobsson, Bodil Mårtensson, Helena Sigander, Olov Svedelid och Ulla Trenter.

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22