Författarmöten på Bokmässan 2017

Oct 2nd, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Artikel

Det är många seminarier och scenprogram på Bokmässan. Författarna möts i olika konstellationer och med olika samtalsledare. Här är några glimtar från olika möten.

LEIF-RUNE STRANDELL

Sara PabornVad är mer rätt på Bokmässan än en hämndlysten bibliotekarie?
De första dagarna på Bok- och Biblioteksmässan är för fackfolk, bibliotekarier och lärare inte minst. Så ett tidigt författarsamtal handlade om Sara Paborns nya bok, Blybröllop,  där en bibliotekarie har huvudrollen.

Men den här damen, nu nybliven pensionär är änka, har tröttnat på mycket, både på dålig litteratur, ouppfostrade biblioteksbesökare och sin man som aldrig har ansett litteratur vara något viktigt.

Sara Paborn tycker bibliotek är viktiga. Biblioteket i Sölvesborg var hennes räddning till 18-årsåldern. Nu lät hon en bibliotekarie hämnas på omvärlden, kulturtanten slår tillbaka.

Även om det är en roman hon skrivit så finns också författarens ilska över att böcker och bibliotek inte får kosta, precis så som maken i romanen tycker att litteratur bara är hittepå. Wifi och teknik får däremot kosta.

Är det ett exempel på manligt mot kvinnligt? undrade förlagets utfrågare. Här på bokmässan är det ju mest kvinnor?

Det hade Sara faktiskt inte funderat helt på. Hon var mer inne på det individuella, men visst, hon har varit ute och talat om boken och alltid har det varit 2–3 kvinnor som varit mycket arga: ”hon är ju psykopat”, bibliotekarier ska ju vara goda. En jämförde hennes huvudperson med Arboga-kvinnan..

— Måste hon vara moder Teresa för att uppföra sig så illa? undrade författaren.

Några litterära förebilder hade hon inte när hon skrev (men jag kom  att tänka på en kvinna som fått nog i Helen Zahawis Dirty wekend/En jävla helg).

Hon tycker att det allvarliga och lättsamma ska vara lika viktiga, och underströk att läsning också är njutning, inte bara nyttigt och angeläget.

Alfons Åbergs mamma: Bindestreckrevolution
Gunilla Bergström, Alfons Åbergs mamma, samtalade med Daniel Sjölin som undrade om hon ändrat i böckerna när det blivit nytryck i nya upplagor.

– Nej, sade Gunilla, men kom  på en sak: Jag har tagit bort bindestreck.

När böckerna gavs ut första gången ville förlaget att orden skulle delas och få bindestreck för det skulle göra det lättare för barnen att läsa. Men nu när de ges ut igen ber förlaget henne att ta bort dem, för att det ska bli lättare för barnen att läsa.

En bindestrecksrevolution i det tysta konstaterade Daniel Sjölin.

Marianne CedervallMarianne Cedervall skriver på tid
Författare har sina metoder för att skriva. Inspiration tycks sällan vara det viktigaste.

Marianne Cedervall har en variant hon gärna vill förmedla till fler: att skriva på tid.

När hon sätter sig vid dator startar hon timern eller telefonens klocka och sätter den på 15 minuter.

Under den tiden får hon inte lämna tangentbordet. En grundtanke om vad det ska handla om har hon, men…

— Och det kommer en massa som jag inte hade en aning om att jag hade i mig. Jag tror att den här metoden kan hjälpa fler.

Sara LövestamSara Lövestam med mer ord och lättläst
Sara Lövestam var flitigt med på Bokmässan, både om sin nya bok med språktema, denna gång med substantiv. Men när hon började med den fann hon att de inte lät sig vridas på lika mycket som med verben så då fick det bli också pronomen, den ordklass som vållar mest diskussion. Jo, publiken kunde ropa ”hen”, Hon var dessutom extra glad åt att det på bokens omslag står ”Nu med nominalfraser”.

När hon berättade om sista boken om Kouplan, Finns det hjärterum, så var hon när hon började på serien som nu avslutats, först inte på det klara med varifrån han skulle komma, Iran eller Eritrea. Men eftersom hon kände fler från Iran så fick det bli så. Likadant kände hon flera transpersoner, så det underlättade när hon skapade sin huvudperson.

På utfrågaren Maria Neijs slutfråga om vilken läskigaste bok hon visste så var de överens om Claire Macintoshs Jag ser dig (Dasts recensent tycker likadant).

Nya miljöer för Sofie och Camilla
I ett samtal om deras nya böcker, Sofie Sarenbrants och Camilla Grebes, konstaterade Lotta Olsson att det blivit fler dementa i deckarna nu. Det är ju en nyckelfråga i deckare hur vi förhåller oss till minnet. Även fullt friska vittnen kan ju vara opålitliga.

Sofie har börjat med en ny serie i frisörmiljö på Östermalm i Stockholm. Bakom din rygg ärt en psykologisk thriller men det börjar med mord redan på första sidan.

— Jag gillar att det händer saker snabbt, säger hon.

Lotta Olsson, Sofie Sarenbrandt, Camilla Grebe

Lotta Olsson, Sofie Sarenbrandt, Camilla Grebe

Camilla Grebes Husdjuret utspelar sig i avfolkningsbygd med ett brutalt mord. Tre huvudpersoner möts, Jake, 14 år och transa, Hanne, beteendevetare som jobbar åt polisen men som är demenssjuk, och 25-åriga Malin som är polis.

Det är Camillas tionde bok. Två tidigare har hon skrivit ensam, fem med sin syster Åsa Träff och två med Paul Leander Engström. Det blir olika slags böcker, men Lotta Olsson karakteriserade dem alla som samtidsdeckare, extremt mycket samtid.

Sofie låter sin tidigare huvudperson Emma Sköld vara tjänstledig ett tag. För att lära sig mer om frisörmiljön har hon gjort mycket research och håret blivit allt kortare, men då protesterade Lotta Olsson för hennes hår är ännu kortare. Sofie lärde sig att det finns besvärliga kunder, och en del från verkligheten finns med i boken.

Carolina NeurathÄn finns mycket i finansbranschen att göra deckare av
Carolina Neurath, framgångsrik ekonomijournalist (som redan som tonåring började med egna aktieaffärer, lyckosamma) har alltid gillat att skriva. Redan som tioåring skrev hon noveller. Två finansdeckare med verklighetsbakgrund har det blivit: Fartblinda med inslag av HQ-bank-härvan, och Gränslösa i år där det skymtar SCA-affären, snabblåneföretag med egen inkasso.

Hon fick själv upp ögonen för hur Klarna, som är ett betalningsföretag, agerade med att få folk att snabbt hamna hos inkasso, när hon fick en påminnelsefaktura utan att ha sett röken av den första räkningen, och med hot om snabb inkasso.

Hon har jobbat på Dagens Industri, Avanza bank och Svenska Dagbladet, men sedan i våras finns hon på SVT, i morgonstudion.

Hon tröttnade på årsrapporterna, så det blev deckare, och tidningslivet byttes mot tv. Men fler böcker ska det bli.

När hon som journalist granskade olika saker fick hon alltid veta mer än vad man kunde skriva om i faktaartiklar, men i romanform kan man ju kika bakom kulisserna.

En tänkbar intrig skulle kunna handla om hur privata aktörer agerat i asylbranschen.

Björn HellbergOch till sist: Veteranen!
Avslutar den här notislistan med en bild på Bokmässans verklige veteran: deckarförfattaren som även detta år troget signerade sina böcker till sin trogna läsekrets, Björn Hellberg!

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22