Flitig Olov gav ut trio böcker i höstas

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-1, Artikel

Olov Svedelid är minst lika flitig som alltid. Tre romaner av hans hand hamnade på bokhandelsdiskarna i höstas. Två var vuxenböcker, en var för ungdom och ingår i hans serie Betong-Rosorna. Och han tycktes ha förkärlek till pengar, inte minst falska sådana.

– Ja, erkänner Olov. Både fjolårets Hassel och Betong-Rosorna handlar om sedelförfalskning. Betong-Rosorna firar tioboksjubileum och den här gången får förortsgänget ett svårt, personligt problem på halsen.

– Tord är med sin pappa på posten för att betala en räkning med en tusenlapp. Kassörskan upptäcker att den är falsk. I sin orutin larmar hon polisen, men i förhören kan fadern freda sig, men han tycker att han blivit ohyggligt utskämd när han hämtats av uniformerad polis.

Fler falskheter

Men, det kommer mera, för att citera TV. En tid senare bjuder han frun och sonen Tord på restaurang. Allt är toppen – tills han skall betala. Samma poliser hämtar honom mitt bland alla människor sedan krögaren upptäckt att tusenlappen är falsk. Nu blandar sig Betong-Rosorna i på ett mycket okonventionellt sätt. Det visar sig all förfalskargänget är en samling mycket otäcka individer, vilket gör all Betong-Rosorna riskerar livet under sina spaningar. Boken heter förstås “Betong-Rosorna och de falska sedlarna” och utges av Norstedts.

Senaste romanen om Hassel handlar också om sedelförfalskning.

– Ja, fast i helt annan skala, säger Olov Svedelid. För världens regeringar är perfekta, eller näst intill perfekta sedlar den stora mardrömmen. Om ingen ser skillnad på falska och äkta pengar ramlar valutorna som korthus. Och det är rena drömmen för förbrytarna: om man kan trycka det man behöver, varför då syssla med svårare saker som smuggling eller knarkaffärer?

Djupare än så

Men det är förstås en brottsverksamhet som går djupare än så, vilket Roland Hassel får erfara. Mot sin vilja och av rena till fälligheter tvingas han agera som under cover-agent i Frankrike. Det är ett självmord i Sverige som antyder att franska maffian ligger bakom mycket skickligt gjorda sedlar av olika slag. En del av handlingen utspelas på Rivieran (där författaren har en skrivar- och rekreationslya) och Hassel ångrar djupt att han reste dit. När han kommer hem och blir jagad på nytt ångrar han att han inte stannade i Frankrike.

– Så han får mycket stryk?

– Låt oss säga att Hassel är i bättre form än på länge, ler Olov Svedelid. Och det behövs i den här boken som heter ”Förfalskarna” och är utgiven hos Forum.

Skandaltidning

Det blev en Rosenbaum-deckare tillsammans med advokat Leif Silbersky i fjol också. ”Skrivet i blod” (Norstedts) heter den och handlar om en ny skandaltidning, kallad ”Spaden”, eftersom syftet enligt ägaren är att gräva upp all stinkande smörja som makthavare försöker begrava.

I tidningskretsar brukar man säga att en journalist skriver i vatten eller sand. När texten är konsumerad är den borta och glömd. Men denne tidningsägare vill att hans journalister skall skriva i blod – både sitt eget och offrens.

Kräver igen tjänst

Pensionerade kommissarien Ejnar Lundkvist, som gjort Rosenbaum stora tjänster under sin aktiva tid, vill all advokaten skall försvara sonen Torsten för brott som han påståtts ha begått som reporter för Spaden. Eftersom Lundkvist åberopar tacksamhetsskuld kan inte Rosenbaum neka. När Rhea kommer hem från en resa får hon hjälpa till med försvaret.

– Det är en intrikat och komplicerad historia, säger Svedelid. Tre rättegångar skildras, som var och en har avgörande betydelse för den mycket oväntade utgången. Ett mord har skett, tidningens ägare hittas död under synnerligen egendomliga omständigheter. Torsten åtalas och trasslar till det för sig. Till sin fasa upptäcker Rhea nya sidor hos sig – hon är bara hårsmånen från att själv bli en mördare!  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22