Fersenska mordet: ett tvåhundraårsminne

Jun 16th, 2010 | By | Category: 2010-3, Artikel

I år är det prinsessbröllop i Stockholm, vilket knappast kan ha undgått någon svensk. I dagarna är det också 200 år sedan det skedde en lynchning i Stockholm: Fersenska mordet. JEAN BOLINDER har påmints om detta genom ett dokument han har i sin ägo.

Axel von FersenNär jag sorterade material i mitt “hemliga rum” härom kvällen, fann jag en liten skrift som en gång tryckts i Kungliga Tryckeriet.

Det var en “Ordning vid Hans Kongl. Höghets Thronföljarens Emottagande och Intåg i Recidencet, 1810.” Det gällde den nyvalde kronprinsen Karl Augusts intåg på Stockholms Slott. Undertecknare den 12 jan 1810 var Riksmarskalken Axel von Fersen. Mitt exemplar har i bläck påskriften “Statsfrun Fru Grefvinnan Silfversparre född Sparre”

Skriften är alltså två hundra år gammal. Även om detta kronprinsens intåg i sig inte skulle ge några spår i historieböckerna, är det ändå ett mycket märkligt historiskt dokument. Det skulle nämligen inom ett halvår få en ytterst tragisk fortsättning, ibland kallad den svenska historiens största skamfläck.

Bakgrunden var att kung Gustaf IV Adolf, efter det förlorade kriget mot Ryssland 1808–1809, blev avsatt. Hans återinsättande på tronen omhuldades av “Gustavianerna”, med den franska drottningen Marie-Antoinettes älskare Axel von Fersen som en av de ledande. Men danske Karl August hade valts till kronprins och mottogs i Stockholm. Axel von Fersen fick förstås hålla god min.

Fyra månader senare, den 28 maj, var Karl August nere i Skåne och inspekterade trupperna på Quidinge hed. Han drabbades av ett slaganfall och föll död av sin häst. Enkelt folk trodde nu att Gustavianerna och Axel von Fersen förgiftat kronprinsen till döds.

Den 20 juni gjorde Karl August ett nytt intåg i Huvudstaden – nu som död. En uppagiterad pöbel kastade sig då brutalt över riksmarskalk von Fersen och dödade honom brutalt. Denna förfärliga händelse kallas “Fersenska mordet” och hör till de olösta gåtorna i Sveriges historia.  Man vet inte vem eller vilka som bar det yttersta ansvaret. Kanske låg kungen, Karl XIII bakom det hela – man vet att han vägrade ta emot riksmarskalken på Haga Slott den 19 juni, då denne sökte audiens.

Själv har jag forskat i ett drygt år på händelsen. I samband med det köpte jag i ett antikvariat det intressanta dokumentet från 12 jan 1810. Jag kom också över ett originaldokument Karl XIII på Haga undertecknade på ett sorgkantat papper den 19 juni 1810.

På dagen två hundra år senare blir Haga Slott skådeplats för en förhoppningsvis betydligt trevligare historisk händelse!

JEAN BOLINDER

Finländaren P.O. Adelborgs bild så som han föreställde sig mordet på greve Axel von Fersen.

Finländaren P.O. Adelborgs bild så som han föreställde sig mordet på greve Axel von Fersen.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22