Fantastiknovelltävlingen 2008 avgjord: Dubbelvinst för KG Johansson

Sep 30th, 2008 | By | Category: 2008-4, Artikel

Det blev dubbelvinst för KG Johansson, från Norrbotten i Fantastiknovelltävlingen 2008 genom att han hamnade på både första och andra plats. KG är tidigare känd inom science fiction som bland annat översättare och författare till trilogin om Glastornen.
Årets tävling blev den största hittills, med 101 bidrag. På tredje plats kom finlandssvenske Petri Salin, som i tidigare fantastiktävlingar också erövrat förstapriset.

Prislistan
1:a pris MoodMind av KG Johansson
2:a pris En liten incident av KG Johansson
3:e pris Gastronauterna av Petri Salin

Dessa tre delar på ett pengapris som ställts till förfogande av föreningen Novellmästarna. Fantastiknovelltävlingen har organiserats av Sveriges äldsta elektroniska författargrupp, SKRIVA (www.skriva.bravewriting.com), som startades 1997 och sysslar med novellskrivande inom just fantastiken.

De främst placerade novellerna skall publiceras på SKRIVA-listan senare. För att läsa dem måste man vara medlem, vilket är gratis. Man anmäler sig via E-post till skriva-request@freelists.org med subject/ämnesrad: subscribe (fel eller blankt ger listrobot-kommandon i retur).

Hedersomnämnanden

Av det som komma skall av Tobias Lundström
Formskiftaren av Tobias Holmgren
Att leka med elden av Arne Sjögren

Juryn har bestått av författaren och förläggaren Cecilia Wennerström och författarna Karolina Bjällerstedt Mickos och Niklas Krog.  De har fått läsa novellerna avidentifierade från författarnamn. Här är deras kommentarer om vinnarna:

“MoodMind”
CW: Kontroll av språkets klang och rytm från början till slut. En fin helomvändning på slutet just när man lurats att tro att motsättningen gällde gröna vågen kontra teknik, just den typen av vändning som skapar  “sense of wonder”
KBM: Mycket välskriven novell som på ett effektfullt sätt kombinerar
dystopi med lantlig idyll. Dilemmat “red or blue pill” i ny och övertygande tappning.
NK: Stort närvaro och perfekt språk. Aningen lång, men vartenda ord sitter
rätt. Jag sögs in och bara åkte med.

“En liten incident”
CW: Litterärt felfri med en tydlig författarröst. Känns befriande proffsig. Upplösningen är kanske inte helt oväntad men tillräckligt överraskande och fint genomförd ända till slutet.
KBM: En liten incident. Dialog när den är som bäst och mest berättelsebärande. Och svaret på frågorna i Arja Sajonmaas gamla hit “Vem är du? Vem är jag? Levande charader?”.
NK: Snyggt berättad, med ett avskalat språk med total närvaro. Jag satt som fängslad, som om någon uttalat … det där ordet.

“Gastronauterna”
CW: Härligt bisarra idéer i mängd och tokroligt och skickligt utfört. Dessutom mycket tänkvärd. En del typografiska problem störde läsningen.
KBM: Att läsa ska vara kul, och det är det när man har den här novellen framför sig! En synnerligen välsmakande moralkaka späckad med russin i form av eleganta formuleringar och bizarra detaljer. Ger begreppet “mask i magen” en helt ny dimension.
NK: Mängder med överraskande och smarta påhitt, och ett tvättäkta domedagsslut. En avvikande formatering störde lite.

“Av det som komma skall”
CW: Väl genomförd ända till det förväntade slutet med sitt fasta fokus på världens beroende i stort som smått av siffror och beräkningar.
KBM: Av det som komma skall Författarens fullständiga kontroll över språket och handlingen kontrasterar på ett hudknottrande sätt mot den gradvisa upplösning i kaos som huvudpersonen  och hans värld går mot.
NK: Mycket stark gestaltning. Läsaren kommer tätt inpå huvudpersonen och får uppleva samma förvirring. Snyggt och logiskt slut.

“Formskiftaren”
CW: Mycket speciell och roande. Ger begreppet “efterhängsen” en ny och djupare innebörd. Ger pälsängern den välförtjänta plats i sf/f-litteraturen som den så länge saknat.
KBM: Formskiftaren Det gamla shapeshifter-temat, använd och överanvänt i allsköns SF-berättelser, nu i ny och passionerad tappning. Och mer än du någonsin ville veta om pälsängrar.
NK: En blandning av skräck och sf med starkt personligt tilltal. Kul idé som tas till vara på bästa sätt.

“Att leka med elden”
CW: Även här är det genomförandet mer än slutet som vinner poäng. Humoristisk, med egna svängar och skruvar. Jag undrar dock om krita är tillräckligt säkert för förvaring av framkallade demoner.
KBM: En, bokstavligt talat, jävligt bra novell om hur det går när man utövar svartkonst i Vasastan.
NK:  Djävulskt underhållande på alla sätt. Språket vacklar lite, men sista meningen dröjer kvar.

AHRVID ENGHOLM
ahrvid@bredband.net eller ahrvid@hotmail.com
(för SKRIVA)

PS
https://www.skriva.bravewriting.com har ännu instruktionerna för innevarande (2008) tävling, men Fantastiknovelltävlingen 2009 blir enligt samma ram (prel deadline skiftet aug/sept) så infon duger tills vidare. Tävlingen vill gärna få kontakt med och stöd av fler partners, inom
kultursektorn, för ömsesidig nytta – hör av er om intresse finns!

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22