Fängelseprästen Ingrid i redigerad nyutgåva

Sep 27th, 2016 | By | Category: 2016-09 sep, Artikel

Helena von ZweigbergkHelena von Zweigbergk lämnade för flera år sedan sin deckarhjältinna Ingrid, fängelsepräst. Nu är det renodlade relationsromaner hon skriver, men vid varje framträdande är det alltid åhörare som vill återknyta bekantskapen med Ingrid, berättade hon på ett seminarium på Bokmässan.

Nej, fler böcker om henne blir det inte, men författarens nya förlag har gett ut serien på nytt, och hon har med större författarvana hårdgranskat sina texter och strukit en del överflödiga meningar,

– Ingrid är ju inte riktigt klok. Det märkte jag när jag läste om dem, säger Helena.

Det var aldrig avsikten att skapa en antihjälte, med det är hon. Hon vill vara god och bli god.

Att det blev en fängelsepräst berodde inte minst på att författaren fascinerades av prästrollen. Man har tystnadsplikt men ingen anmälningsplikt. Det som sägs till en präst stannar där. Och som fängelsepräst kunde hon verka inom kriminalvården utan att vara uppgiven utan tro att det alltid gick att hitta bra saker. Ingrid är aldrig cynisk, ironisk eller misantropisk.

Kvinnliga fångar är mycket mer övergivna än manliga. Där den manlige fången får stöd av sin kvinna utanför så gäller det sällan kvinnorna. Deras män hittar snabbt nya kvinnor.

Men nu har alltså Helenas relationsdramer flyttat ut från fängelserna.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22