Faktaspäckad bok om svenska seriers historia

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Artikel

Av Kjell E. Genberg

Svenskt Seriearkiv i Lund har arbetat med att dokumentera och bevara svensk seriehistoria och i slutet av maj släpptes den första i en rad av böcker i ämnet. Första bokens tema är serietidningsbranschens födelse.

Serieförlaget var den tidigaste stora aktören och redaktörerna Rolf Janson och Jan-E. Israelsson som var med under 50- och 60-talen berättar om den spännande tid då tecknade serier slog igenom i Sverige. En tecknare som numera är känd för sina historiska teckningar och böcker med anatomiskt riktiga bilder av småkryp heter Göte Göransson. Han var med redan på ”den gamla goda tiden” och tecknade bland annat västernserien Texas Jim för Fantomen. Hans minst sagt varierande yrkeskarriär skildras i en längre artikel illustrerad med mängder av bilder.

Man kan gott påstå att Göte Göransson (född 1921) är en oerhört mångsidig herre. Han inledde sin konstnärsbana som 17-åring, och har under snart sjuttio år arbetat med illustrationer, reklamteckning, serieteckning, porträtt- och djurmåleri, historiska rekonstruktionsmålningar och pedagogiska framställningar för undervisningsändamål. För läroböcker och bredvidläsningsböcker har han gjort massor av illustrationer och i flera fall har han dessutom skrivit de böcker han illustrerat. Han är fortfarande aktiv med bokillustrationer och utställningsmaterial.

Få förlag dominerade

1950-talets svenska serievärld dominerades alltså av Serieförlaget med Centerförlaget och Hemmets Journal som giftiga uppstickare. Men där fanns också flera mindre serieförlag och i boken berättas om Förlagsaktiebolaget Hansas intressanta historia.

Svenska barnserier är ett av de minst utforskade fälten inom svensk seriehistoria. I Svensk seriehistoria berättas om serierna i Folkskolans Barntidning – den som sedermera bytte namn till Kamrat-Posten – under första halvan av 1900-talet.

Namnet Rolf Janson är för många synonymt med det nydanande Bokförlaget Bra Böcker och förlagets framgångsrika bokklubbsidé som började marknadsföras 1965 och fick stor inverkan på bokbranschens utveckling.

Rolf Janson spelade en viktig roll i svensk seriehistoria, i synnerhet när det gäller serietidningens framväxt. Han började arbeta på Bonnierägda Åhlén & Åkerlunds förlag redan 1949. Aret därpå blev han förste man på företagets avdelning som kallades Serieförlaget (och långt senare skulle döpas om till Semic).

Han var en av dem som såg till att serietidningsklassiker som Fantomen, Blondie och Tuff och Tuss kom ut på marknaden. Man kan gott påstå att han spelade en viktig roll under branschens pionjärår.

Till Williams och Svenska MAD

1959 värvades han av konkurrenten Illustrerade Klassikers förlag där han arbetade som chef och fortsatte med det när namnbytet till Williams Förlag kommit till stånd. Där var han med att ta fram serietidningar som Svenska MAD och Pellefant. Från 1965 koncentrerade han sig på bokutgivning, men tack vare sin gamle vän Rune Andreasson behöll han ändå kontakten med seriebranschen, och under några år skötte Bra Böcker distributionen av Andreassons tidning Bamse.

Han kommer säkert att gå till seriehistorien för en sak till – han fick låna ut sitt efternamn till katten Janson i Andreassons serie.

Från fan till redaktör

Jan-E. Israelsson kom in i seriebranschen 1958. Som barn hade han slukat Serieförlagets första tidning Fantomen (1950) och när serierna blivit mer mainstream anställdes han som redaktör där. Medan han var där döptes förlaget om till Åhlén & Åkerlunds Ungdomstidningar och upplevde en andra stark expansionsperiod. Med undantag för några kortare avbrott kom Israelsson att arbeta med serietidningar fram till 1972, då företaget sedan länge hette Semic.

Hans arbetsuppgifter var huvudsakligen redaktionella och han hade hand om ett antal olika titlar. Under många år ansvarade han för bland annat 91:an, Blondie, Lilla Fridolf och några andra humortidningar. Som flera andra redaktörer skrev han också seriemanus anonymt, bland annat till Pelle Svanslös och Åsa-Nisse.

Författarna

Bokens författare är Helena Magnusson, Peter Nilsson, Claes Reimerth och Rhomas Storn.

Helena Magnusson är verksam vid Stockholms universitet som litteraturvetare med inriktning mot barnlitteratur och barns språk och kultur och är född 1970. I höst blir hon klar med sin doktorsavhandling om de svenska barnseriernas historia. Hon har arbetat som förlagsredaktör, undervisat i barnlitteratur och undervisar, föreläser och skriver om tecknade serier samt sitter med i Statens Kulturråds arbetsgrupp för stöd till barn- ungdomslitteratur. Sedan 2003 ingår hon i Seriefrämjandets styrelse.

Peter Nilsson har sin bakgrund på Kulturvetarlinjen i Lund där han bland annat läste svenska, pressvetenskap och barnlitteratur och har senare arbetat med seriemanus främst för 91:an-tidningen. Han är född 1961 och arbetar som redaktörer på facktidskriften Bild & Bubbla, med ansvar för textredigering och faktagranskning. Sedan sju år sitter han i Seriefrämjandets styrelse och ingår i arbetsgruppen bakom Svenskt Seriearkiv.

Claes Reimerthi har studerat litteraturvetenskap och dramateater. I drygt tjugo år har han arbetat som manusförfattare för svenska serietidningar, mest Fantomen och 91:an. Han född 1955 och en av redaktörerna för Bild & Bubbla, ordförande i Seriefrämjandets lokalförening Skåne, styrelseledamot i Seriefrämjandet och ingår i arbetsgruppen bakom Svenskt Seriearkiv. Han har skrivit två böcker och otaliga artiklar om tecknade serier, samt en faktabok för ungdom om bödelsyrket.

Thomas Storn är född 1968 och har studerat på Kulturvetarlinjen med historia som huvudämne, följt av studier i litteraturvetenskap. Han har undervisat i barn- och ungdomslitteratur vid Lunds universitet, men arbetar för närvarande som arkivassistent vid Polismyndigheten i Skåne, recenserar böcker för Bibliotekstjänst samt sitter med i Statens Kulturråds arbetsgrupp för stöd till barn- och ungdomslitteratur. Förutom att han är Styrelseledamot i Seriefrämjandet och föreningens arkivarie är han ansvarig för arbetsgruppen bakom Svenskt Seriearkiv.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22