Den gamle redaktören och den gamla gåtan

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Av Iwan Hedman-Morelius

I början av 1970-talet försvann en kvinna spårlöst i Vansö som ligger en liten bit från Strängnäs. Det var ett mycket märkligt försvinnande eftersom kvinnan aldrig varit hotad. Officiellt är försvinnandet fortfarande ouppklarat.

Kommer fallet med den försvunna Vansö-kvinnan någonsin att lösas? Nej, det tror jag inte.

På den tiden var jag kapten vid P10 – Kungliga Södermanlands Regemente – och jag tror mig med stor säkerhet veta hur försvinnandet gick till.

Det är egentligen mycket enkelt och borde inte ens berett den dåvarande Strängnäspolisen några större svårigheter. Dock kan man så här långt efteråt raskt konstatera att själva polisutredningen lämnade mycket övrigt att önska.

Det gjordes inte någon omfattande utredning eller förhör med samtliga inblandade.

Själv blev jag aldrig hörd, trots att samma kväll hela min jägarpluton var ute i stort sett i samma område där kvinnan spårlöst försvann. Tidsschemat för händelsen rör sig om någon halvtimme.

Vad hände då under denna halvtimme?

Påkörd och död

En kvartett soldater hade stannat sin karosseripansarbil mitt på P10 övningsfält.

Framför dem i strålkastarskenet låg en nyss påkörd och redan död kvinna. De skrämda knektarna beslöt sig för att gemensamt gräva ner kvinnan på en otillgänglig plats inte långt från terrängkörningsslingan. Pansarbilsbesättningen körde in i terrängen och hittade snabbt en sandig plats där de begravde kvinnan. Sedan körde de med släckta lyktor tillbaka in i den pågående övningen i mörker.

Hur lång tid kan det ta för fyra vältränade soldater att gräva en grop på 60 centimeter djup, som kan rymma en liten kvinnas kropp? Mindre än 30 minuter. Frågan är naturligtvis också varför man gjorde som man gjorde?

Soldaterna hade under kvällens övning druckit starköl eller starksprit som de haft med sig och vågade helt enkelt inte göra någon anmälan. Under natten föll det dessutom cirka fem centimeter nysnö, en sak som jag anser bör tas med eftersom snön dolde alla spår.

Så tror jag att det gick till när kvinnan försvann i Vansö.

TV-film om fallet

Nyligen besökte jag dokumentärfilmaren Monica André som visade mig delar av en film som hon gjort. Monica har under årens lopp fascinerats av fallet.

Hennes morfar och mormor var bosatta i Strängnäs. De gjorde en resa i trakten i början av 90-talet. Just som man passerade Vansö sa hennes mormor att detta var platsen där kvinnan som plötsligt försvann och att många trodde att hon hade blivit påkörd av några militärer under en mörkerövning.

Det var allt som behövdes för att få Monica André intresserad. Strax därefter började hon sin forskning. Hon kontaktade mig 1997 och ville intervjua mig framför kameran. Anledningen till detta var att jag, tillsammans med Olov Svedelid, skrev en fiktionaliserad bok om fallet. Den hette Grav i sand och kom 1974.

Monica fick låna material som jag samlat under åren och får en tid sedan ringde hon och berättade att hon fått sitt projekt godkänt av Svenska filminstitutet, fått pengar och dessutom en regissör för filmen.

Jag har fått se det filmade arbete Monica fått klart så här långt och det var mycket intressant. Filmen blir omkring 40 minuter lång och skall sändas i TV inom kort.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22