Den digitala bokmässan – en reflektion

Sep 30th, 2020 | By | Category: 2020-09 sep, Artikel

Görel Kristina NäslundDet blev ett underbart björnbärsår och jag kommer att få en god skörd av favoritäpplet av Cox Orange. Men kanske är det bästa denna höst ändå att vi fick en digital bokmässa.

Nu har jag inget att jämföra med eftersom jag inte en enda gång har satt min fot på den traditionella bokmässan i Göteborg. Om man som jag har en släng av hyperakusi – stark ljudkänslighet – vill man helst inte utsätta sig för stora mässhallar med högt buller som gör en människa sjuk och utslagen. Så tacksamma sådana som jag blir för att få sitta hemma med en kopp kaffe och lyssna på intressanta favoritförfattare i samtal efter samtal: Agneta Pleijel, Peter Englund, Arne Dahl, KG Hammar. Karin Smirnoff, Thomas Hammarberg och många fler, unga och gamla. Och alla, var vi än bor i landet, kan bänka sig och lyssna. Vi kan ta del av samtal efter samtal under hela hösten. Det är smått fantastiskt.

Jag var själv med i ett direktsänt inslag tillsammans med Ola Nilsson, konsumentpolitisk expert på PRO, Jan Olsson, bedrägeriexpert hos Polisen samt Arbenita Aliu från ABF som var samtalsledare. Programmet hade rubriken ”Äldres trygghet i den digitala världen” och presenterade boken Omslag till Bara bluffBara bluff som jag har skrivit tillsammans med kriminologen Sofia Ardelius. Hittills i år har Polisen tagit emot 21.000 anmälningar som rör bedrägeribrott mot äldre och funktionsnedsatta. Det är lätt att tro att det skett ändå fler bedrägeribrott mot den här utsatta gruppen som aldrig har polisanmälts. Det är en förfärlig utveckling eftersom gamla människor inte bara blir av med sitt sparade kapital till yrkeskriminella utan också mister sin hälsa och får ett förkortat liv.

Här är mitt bästa råd för att förebygga telefonbedrägerier: skaffa hemligt telefonnummer. Alla gör klokt i att ha hemligt nummer. Du kan ringa till vem du vill, men obehöriga kan inte ringa dig. För att byta till hemligt nummer, gå in på en telebutik. Bytet går snabbt och kostar inget.

GÖREL KRISTINA NÄSLUND (Foto Stefan Nilsson)

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22