Deckarmässan i Horsens en av världens största

Apr 1st, 2015 | By | Category: 2015-04 apr, Artikel

ProgramFör 14:e året arrangerades Krimimessen i Horsens i Danmark. Horsens är en stad på Jylland med drygt 50 000 innevånare. Denna mässa är en av de största deckarmässorna i världen med över 5 000 besökare och program på sju scener samtidigt i två dagar.

Med så många programpunkter är det svårt att välja vad man vill se och lyssna på. Det blir till att ränna runt som en tätting mellan byggnaderna och tälten. Det danska gemytet fanns där, men var ännu mer närvarande på den Krimfestival jag var på i Oslo för några veckor sedan. Norskt gemyt? Det beror mest på festivalernas storlek. I Norge var det litet, nära och familjärt. Det försvinner lite när det som i Horsens var så pass stort. Men självklart kunde man köpa en öl med deckaretikett här, se där lite danskt gemyt i alla fall.

KrimiölNaturligtvis var där flest danska författare på scenerna, men eftersom det säljs många svenska deckare i Danmark fanns det plats för en stor del av våra författare också. På scener och vid signeringsbord kunde man finna Tove Alsterdal, Stefan Ahnhem, Cilla & Rolf Börjlind, Carin Gerhardsen, Mons Kallentoft, Håkan Nesser, Fredrik T. Olsson, Roslund & Thunberg, Ann Rosman, Sofie Sarenbrant och Helene Tursten. Dessutom hade Svenska Deckarakademins Kerstin Bergman flera framträdanden på scen för att berätta om olika deckarämnen.

Håkan Nesser får prisFokus var naturligtvis på författarintervjuer och föredrag. Dessutom förekom filmvisning, krimibingo och teater med deckargåtor. Håkan Nesser fick ta emot Danmarks finaste deckarutmärkelse för Levande och döda i Winsford. Boken fick Palle Rosenkrantzpriset för bästa kriminalroman förra året (bilden th).

Håkan Nesser blev också uppmärksammad för sin bok En berättelse om Herr Roos. Den danske vispoeten Morten Bjerregaard har låtit sig inspireras av den när han skrivit visan Parmiddag – som han naturligtvis framförde för Håkan.

Bland andra författardigniteter kunde man finna Ann Cleeves, Sophie Hannah, Jörn Lier Horst, Gard Sveen och Craig Russell.

I Sverige finns det en deckarfestival i Sundsvall på hösten, men den är i lite mindre skala än dem i Danmark och Norge. I sommar är det tänkt att Sverige ska få något motsvarande. Det ska bli deckarfestival i Visby, 13–16 augusti. Nästan mitt i sommaren. Hmm? Kommer det att finnas lediga rum på hotellen? Till något så när vettiga priser? Till Gotland kommer i alla fall Sveriges bästa deckarförfattare. Dessutom Anne Holt, Denise Mina, Belinda Bauer, Jussi Adler-Olsen och Alex Marwood.

NISSE SCHERMAN

Jannie Schjödt och Helene Tursten

Jannie Schjödt och Helene Tursten

Kö till Tove Alsterdal

Kö till Tove Alsterdal

Nanna Rördam Knudsen, Gard Sveen, Tove Alsterdal, Kati Hiekkapelto och Thomas Rydahl

Nanna Rördam Knudsen, Gard Sveen, Tove Alsterdal, Kati Hiekkapelto och Thomas Rydahl

Stefan Thunberg, Anders Roslund, Nanna Mogensen, Stephanie Caruana och Dennis Jürgensen

Stefan Thunberg, Anders Roslund, Nanna Mogensen, Stephanie Caruana och Dennis Jürgensen

Ulla Hänge Thomsen och Sofie Sarenbrand

Ulla Hänge Thomsen och Sofie Sarenbrand

 

 

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22