Deckarförfattare skriver ny barnpjäs

Jul 12th, 2019 | By | Category: 2019-07 juli, Artikel
Kossans ensemble

Regissör Erik Persson med pjäsen Kossans ensemble.

Av INGELA GERDIN

Petersgårdens Drama i Lund kan fira 20-årsjubiléum i år. Man markerar jubiléet med att spela en helt nyskriven pjäs av deckargrand-mastern Jean Bolinder: Kossan.  

Kossans affischDe som agerar är bara kring åttaårsåldern, men ska ändå spela klassisk stilteater med ”rätt ben”, ”rätt arm”, riktiga sceneri och korrekta teatervändningar. Grund ska läggas för dem som med tiden siktar på att bli skådespelare, få jobb på TV, blir präst eller bara i största allmänhet kan tala inför en publik eller kanske ha amatörteater som hobby. 

Bland tidigare elever märks Anna Persson som gick vidare till Göteborgs Stadsteater och som varit flitig uppläsare i radio (Boktornet m.m.), Sanna Persson som spelade en stor roll i Jan Troells Vit som en snö och en adventskalender på TV. Programledaren Fredrik Önnevall, en av de mer kända Bolinder-begåvningarna, kom också och tittade på Kossan vid en av de tre premiärvisningarna. Det blev publikrekord med mer än 100 personer per föreställning.

Pjäsen utspelas i en busig klass och man kan komma att tänka på den gamla klassikern I Ruskaby skola, även om dess ordvitsar och småskämt bytts ut mot psykologi och mobbingproblematik. 

”Jag har inte alls tänkt på gamla Ruskaby ” säger Jean Bolinder på tillfrågan, ”Men mitt eget teaterintresse föddes med den. Jag spelade Valerian i realskolan 1950 och sedan stod det i Mjölby Tidning att pjäsen ”framfördes  av eleverna på ett mycket förtjänstfullt sätt”. 

Sådant beröm sporrade förstås till fortsatt teaterspelande och författande. I denna pjäs har huvudroll och regi lämnats till Bolinders nyaste fynd, blott tioåriga Lovisa Granrot. Hon är utan tvekan en stor talang med scenisk närvaro och perfekt teknik. 

Av de äldre aktörerna utmärkte sig Elias Andersson som gestaltade en sliten lärare som gett upp all auktoritet för de unga vildhjärnorna. Erik Persson, som är tänkt småningom ta över efter Bolinder, gjorde en rolig parodi på en maktfullkomlig lokalredaktör som hade en dotter i klassen och favoriserade henne. Denna dotter gestaltades säkert av Molly Johansson medan Tilda Lindelöf briljerade som den av läraren mobbade Olle. Mobbad var också Maria Örvarsdottir, som med små medel väckte sympati. 

Alla var mycket bra och vi upprepar Mjölby Tidnings mer än 70 år gamla omdöme: ”Pjäsen framfördes av eleverna på ett mycket förtjänstfullt sätt!”

                                

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22