Deckarförfattare på film

Oct 11th, 2019 | By | Category: 2019-10 okt, Artikel

Jean och Marianne BolinderAv INGELA GERDIN

– De tre B-na krattade manegen åt den kommande generationen, sade en nu avliden deckarkritiker innan han gick bort. Blom–Bolinder–Berthelius gick till storms mot Maria Langunderhållningen och hängmattelitteraturen. De startade Skånska deckarsällskapet och tillsammans med bl.a. Kjell E Genberg BO LAGEVI-serien. Givetvis fick de på nöten av alla som vill tjäna pengar på usel litteratur. 

Bilden: Jean Bolinder med hustru Marianne som han varit gift med i 58 år!

– I dag är deckaren tillbaka till det gamla, sade kritikern. Det gäller att tjäna pengar på böckerna, inte att skriva bra litteratur.

Hans åsikter får stå för honom. Men sant är att mycket av vad de tre B-na ville skapa nu är försvunnet. Jenny Berthelius har gått bort i mycket hög ålder, K Arne Blom har slutat och Jean Bolinder ägnar sin tid åt att skriva pjäser och spela dem i sin teaterskola i Lund. Där gjorde hans nyskrivna Kossan stor succé med publikrekord och mycket kritikerberöm. Pjäsen var anmärkningsvärt bra för att vara av en 84-årig författare. Det handlade om idrott men någon deckare var det inte. Den ende som står fast vid deckargenren av Lagevigänget, är Kjell E Genberg som fortsätter att skapa bra kriminallitteratur.

Film om far
Jean Bolinder är dock nu aktuell på ett helt annat sätt. Det ska nämligen skapas en film om hans far som hette detsamma. Jean Aug Bolinder (1898–1956) var godsägare i Östergötland och hade Laggarps Säteri med ett vackert rosa slott där författaren ( f 1935) och hans syster Maud (f 1939) växte upp. 

Bakom projektet står regissören Doris Johansson som skapat en rad filmer om lokala östgötska personer, bl.a. den uppmärksammade Hönsa-Lotta. Hon har Åsbo Hembygdsförening bakom sig och utnyttjar amatörer i de roller som förekommer. När det gäller Jean Aug Bolinder finns det också en rad 16 mm:s filmer som han tog på sin omgivning. Han var en skicklig fotograf och lär bl.a. vara representerad på Moderna Museet med ett foto. Bland hans filmer finns åtskilligt på sonen, vilken som ung var mångsidig friidrottare och tiokampare. Det finns filmsviter med den blivande författaren som stavhoppare och kulstötare. Denne blev skolmästare i stav i Motala 1953 och Enköpingsmästare i kula 1958. 1956 hoppade han ”elegant” höjd i Expressen men retfullt nog står det fel namn i bildtexten. 

Som junior tiokampsdebuterade Jean Bolinder i Senior-DM och blev 5:a, trots att han tidigare aldrig provat på ett par av grenarna! När han gick på den hemska internatskola Jan Guillou skildrat i sin Oscarsnominerade Ondskan, inledde han med att vinna en tiokamp.

– Det räddade nog mig från mycket mobbing och stryk, tror Bolinder nu. 

Egna filmer
Jean Bolinder ärvde faderns kamera och skapade tre filmer. Hjernans Storhet och Fall har kallats Världens första filmspex, Flykt vann pris och representerade Sverige i en utländsk kortfilmsfestival och Ur askan i elden blev ett jättefiasko som kostade Bolinder det sista av alla pengar han ärvt. Den nya filmen, om fadern, tänker han dock inte lägga sig i.

Under Andra världskriget då Sverige av rädsla för Tyskland i mycket gav efter för nazisterna, hissade Jean Aug Bolinder i augusti 1940 den brittiska flaggan på Laggarps Flaggstång. En nazist ringde polisen som ryckte ut och rev ner flaggan.

– Det är mitt första minne, berättar sonen nu. Det var djärvt gjort av pappa, hade Hitler tagit Sverige, hade pappa nog fått sig ett nackskott. Kanske resten av familjen också …

Sin bok 40-tal (1978) tillägnar Jean Bolinder ”minnet av sin far flagghissaren”. Han hoppas att scenenen med flaggan kommer med i filmen.

– Det var så få svenskar som vågade gå emot Hitler! Jag tycker min far var en hjälte som tordes! Han är väl värd att få en film om sig!

Åsbo Hembygdsförening får genom tillgång till godsägare Bolinders filmer en kulturell skatt av stora mått. Här visas gamla tiders skördemaskiner och åkerbruk som kanske ingenstans. När Jean Aug Bolinder köpte Laggarps Säteri på tidigt 1930-tal sköttes gården av 30 arbetare. Tack vare moderna maskiner klaras nu alltihop av en enda person! Vilket forskningsmaterial!

Jean Aug Bolinder hade också en sommarstuga vid den närbelägna sjön Sommen. Han arrenderade där ett rödingvatten och forskade på denna säregna fisk. I filmerna finns bilder på hur man ”mjölkade” fiskhonor på deras rom och sprutade hanarnas mjölke över. Fiskarna släppte därpå ner i sjön igen. Jean Aug Bolinder hade ett tag världsrekordet för rödingar – han hade fångat en röding på ca 10 kilo!

Vi möter sonen – den kände författaren, konstnären och regissören i hans villa i Bjärred vid Öresund. 

– Har du helt slutat skriva böcker? Du lär ju ha skrivit 112 och av Svenska Deckarakademin utnämnts till ”Grand Master”. En mycket hedersfull titel som Agatha Christie var först att få!

– Jag skriver mest pjäser nu men har efter 20 år blivit färdig med en självbiografi på 400 sidor. Ges nog inte ut men något för barnbarnen att småningom läsa.

– Vad har du upplevt för läsvärt då?                                         

 –Jag har t.ex. jobbat med Astrid Lindgren, av boxningsvärldsmästaren Floyd Patterson räddats från att bli lynchad till döds och träffat en död flicka …

Det låter intressant. Lyckliga barnbarn!

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22