Deckarboom i Grönköping

Jan 24th, 2011 | By | Category: 2011-1 januari, Artikel

Den ledande tidningen i Grönköping, Grönköpings Veckoblad, redovisar i sitt senaste nummer att den svenska deckarvägen nu också fått stadigt fäste i metropolen. Dr Stig Berglund (s.t.s. i H) ger en uttömmande beskrivning som vi fått förmånen att återge.

Veckobladet har en egen webbplats, väl värd att besöka: http://www.gronkoping.nu/

KRIMINELLA VÅGEN ÄR HÄR!
Alla skriver deckare!

Att skriva detektiv- & polisromaner har under senare tid blivit något av en folkrörelse i det här landet (Sverige), och varje f.d. statsråd, läkare, journalist, TV-presentatör m.fl. med självaktning bör skriva en eller flera dylika volymer för in- & utrikes försäljning.

Även i Grönköping har nu en rad bemärkta personer gripit till ordbehandlaren och författat s.d.h. deckare. Dessa förelåg givetvis till julboksfloden, men beklagligtvis hann undertecknad icke i julbrådskan anmäla desamma, en försummelse som här gottgöres, så att läsarna i vart fall kan vara beredda till bokrean hos missionsbokhandlare Joelsson i februari.

Hr poeten A:lfr-d V:stl-nd debuterar med ”Mattmordet”, som tilldrager sig i ett stort varuhus. Under annandagsrealisationen faller själva varuhusdirektören stendöd ut ur en orientalisk matta, som just upprullats för en kund! Den svårmodige kriminalkommissarien Adam Dalkvist, som på lediga stunder skriver diktsamlingar, griper in och löser mysteriet. Att hr D. lånat vissa drag av sin författare är obestridligt, liksom att man i den fryntlige rättsläkaren igenkänner vår egen stadsdoktor hr dr Salvén.

Raffel & passion!
Raffel i internationell toppklass bjuder frkn konferensvärdinnan Agneta Palmodin (27) på i ”Konferensmaffian”. Här hotas ett lyxhotell, som ägs av den paranta Alice Palmolive (36), att tas över av den sicilianska maffian (skurkfirma) under ledning av den dolske Manipulato Burlesconi. Lyckligtvis visar sig den autistiske kökspojken Nisse vara en överdängare på datorer och tömmer maffians bankkonton på Bermudas, så att köpet går om intet. Hotellmiljön med alla dess sängar ger osökt tillfälle till amorösa mellanspel på ungefär var 20:e sida.

Mer vardagsrealistisk är frkn informationsass. Eva-Lena Helmersson i ”Dödsdömd kommun”, där ett kommunkontor drabbas av bombhot och ond bråd död. Hjältinnan, pressekreteraren Lizzie Bengtzzon, är en frånskild tvåbarnsmor, som har svårt att få livspuzzlet att gå ihop med arbete, dagishämtning, mat & tvätt, åldrig mor, passionerad kärlekshistoria med presschefen samt utredande av brottshärvan.

Magsår!
I samma jordnära fotspår går hr lantpolisen Fröblom med sin kriminalroman ”Bränt var det här!” Det rör sig om en vittförgrenad h-mbr-nn-ngsrörelse, som den driftige poliskonstapeln From får bukt med efter mycket kaffedrickande och dörrknackning. Särskilt väl har hr F. lyckats med skildringen av huvudpersonens magsårslidande och trakasserierna från hans överordnade, en dryg och kitslig polischef.

”Tio små pensionärer” är skriven av ingen mindre än vår vördade stadsäldsta frkn Sophie Liljedotter. Boken utspelar sig på ett ålderdomshem, där den ena efter den andra av de boende mystiskt avlider. Pensionärerna är givetvis inlåsta för natten, och personalen har gått hem, så det är inte svårt för hjältinnan Agatha Christensson att räkna ut, att mördaren finns bland pensionärerna. Frkn Agatha är en rar gammal dam, som med sin stora livserfarenhet vinner allas förtroende och listar ut, hur det hänger ihop, trots handikapp i form av hörlur och rullstol. En trivsam puzzeldeckare i hart nog engelsk stil!

Stig Berglund
Kulturdoktor (s.t.s. i H)

dam med pistol

Passion i elegant & internationell miljö!

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22