De äldsta ungdomsböckerna i hela världen?

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Artikel

Av BIRGITTA HÄRNER

Hur många av oss har inte börjat vår karriär som läsare av spännande böcker med att sluka en ungdomsbok från B. Wahlströms? De här böckerna, men gröna ryggar för pojkar och röda för flickor, började ges ut redan 1914. Massor av dem har blivit klassiker med åren och det är ett imponerande antal som getts ut – mer än 50 miljoner tryckta exemplar.

Någon har räknat ut att om man travade alla på varandra skulle det bli en 700 kilometer hög stapel.

Billigare med åren

Märkligt nog har de här böckerna blivit billigare med åren. Första utgivningsåret kostade de 1 krona styck, lika mycket som Operakällaren tog av den som ville äta deras smörgåsbord. Idag kostar böckerna 49 kronor per titel, och för det får man på sin höjd lite måltidsdryck på restaurang,

I början var det mest översättningar som gavs ut, och så är det återigen. Förlaget har inte särskilt många svenska författare (men man söker hela tiden sådana). Största skillnaden är att tonvikten nu gått från pojk- till flickböcker. Det är kanske betecknande att allra första boken hade grön rygg medan det åttonde decenniets sista hade röd.

Pojkäventyr

De första tio åren utgavs främst äventyrsböcker för pojkar. Den allra första var en indianbok. Gabriel Ferrys ”Skogslöparen”. Först 1919 kom den första flickboken (Nr 26) som var Frances Hodgson Burnetts ”En liten prinsessa”.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22