David Lindseys böcker skiljer sig från andras

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-4, Artikel

Efter att ha läst tre av David Lindseys böcker satt jag ”på kroken”. Han skriver sina ofta omfattande thrillers på ett sätt som skiljer sig en hel del från andra författare i genren. Lindsey har ett eget sätt att skildra sina personers handlande, de miljöer där de uppträder och dessutom uppmärksammar han många små detaljer som gör läsningen till ett stort nöje. Man lär känna människorna och man kommer in i miljön på ett sätt som gör an man nästan förnimmer dofterna.

David Lindsey föddes den 6 november 1944 i Kingsville, Texas. Fadern hade en ranch där han födde upp nötkreatur och får men jobbade också på olika oljefält. Så hans ungdom tillbringades på landet, långt från städerna.

Som grabb brukade hans mor läsa högt för honom. Mest minns han Rudyard Kiplings berättelser. I high school upptäckte han de engelska författarna från 1800-talet och tidigt 1900-tal och strax därefter började han läsa de stora ryssarna.

– De ryska författarna tycker jag fortfarande bäst om, säger han.

Började som förlagsredaktör

David träffade en kvinna vid namn Joyce och gifte sig med henne första året han gick på college och sedan fortsatte han att studera amerikansk och europeisk litteratur. Efter universitetet flyttade han till Austin, Texas där han fortfarande är bosatt. Där fick han jobb som redaktör för ett litet förlag.

Efter några år som anställd startade han ett eget förlag, Heidelberg Publishers, men det gick inget vidare så han tog arbete som redaktör för humanioraavdelning en vid University of Texas Press.

Trettiofem år gamma l bestämde sig David Lindsey för att börja skriva själv.

– Det hade varit min högsta öns kan ända sedan jag gick i high school. Fast vid det tillfället var det mest ekonomiska motiv som låg bakom beslutet och där för blev det också deckare och thrillers jag valde som genrer. Jag visste ju att sådana böcker säljer bra. Eftersom jag hade två barn som studerade visste jag att jag måste lyckas som författare eller ta ett annat jobb. Jag hade aldrig läst en deckare, så jag köpte tjugo stycken och läste dem noga. Sedan skrev jag en egen och tursamt nog lyckades jag sälja den med detsamma.

Ett förskott startade karriären

Förskottet på första bok en gav honom möjlighet att sätta igång att skriva nästa – och det kändes som en mirakel, säger han. Sedan dess har han alltid dedicerat sina böcker till hustrun – Dedikationer är märkliga saker. De är offentliga samtidigt som de är oerhört privata. Att böckerna tillägnas min fru beror säkert på att vi gifte oss unga, i tjugoårsåldern, och vi har växt upp tillsammans. Jag tycker mig stå i skuld till henne för att hon varit så tålmodig och stått vid min sida också när vi haft det mycket svårt.

Romanen Requiem for a Glass Heart kom till sedan han studerat internationell organiserad brottslighet en tid. När han kom underfund med hur den ryska maffian arbetade ville han skriva en roman om brutaliteten inom just denna brottsform . Han använde sig av en kvinnlig huvudperson – något som han gjort förr i boken Mercy,

Kvinnor intressantare än män

– Jag tycker om att skriva ur kvinnligt perspektiv, eller snarare vad jag inbillar mig att detta perspektiv är, eftersom det tvingar mig att utforska psykologiska perspektiv jag normalt aldrig skulle leta efter hos en man. Dess utom tycker jag att kvinnor är intressantare än män. Ibland får jag för mig att deras tankeprocess är helt olik den hos män och det gör mig väldigt nyfiken.

När han gör bakgrundsjobbet för en bok får han ofta hjälp av både Houstons mordrotel och av FBI.

– De har varit mycket hyggliga mot mig under alla mina femton år som författare, säger David Lindsey.

Givetvis har hans böcker varit på tal att filmas, men det är nu en gång så att det endast är en liten procent av alla de böcker som tas i option slutar på vita duken. Men Mercy har i alla fall kommit så långt att det finns ett färdigt manuskript.

– Och väldigt bra, säger David belåtet.

Bok vartannat år

Lindsey brukar komma med en bok vartannat år och det tar honom ett år att bli klar med ett manus och sedan vill förläggaren ha nio månader på sig för produktionen. Åtskilliga månader går åt till research. Innan han skrev Requiem for a Glass Heart reste han till de platser han skulle beskriva, men den boken är så packad med olika ställen att han inte hann besöka dem alla.

Han har en ny bok på gång. Den skall lämnas till förläggaren Warner Books i slutet av året.

– Om den vill jag inget säga. Det känns nästan obehagligt att prata om en bok som jag håller på med.

När David är ledig arbetar han gärna i sin trädgård, eftersom detta ger balans mot det stillasittande livet framför datorn.

– Fast om sanningen skall fram så tycker jag bäst om att läsa. I fjol fick jag mitt eget bibliotek klart i ett stort stenhus alldeles intill hemmet. Där har jag också mitt arbetsrum. I min samling har jag närmare 4000 böcker, de flesta sådant som jag har yrkesmässigt behov av – alltså litteratur om religion, historia, konst och psykologi.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22