David Lagercrantz skriver gärna fler avsnitt till Bron

Oct 3rd, 2015 | By | Category: 2015-10 okt, Artikel

Hans Rosenfeldt, Catherine Bakke Bolin, David Lagercrantz och Björn WimanDavid Lagercrantz var en av de flitigaste talarna på Bokmässan. I ett seminarium om Millenium, Sagan fortsätter, samtalade han, entusiastiskt, med Hans Rosenfeldt, tv-serien Brons författare, norska förläggaren Catherine Bakke Bolin och Björn Wiman, Dagens Nyheters kulturchef. Hela seminariet spelades in av UR.

Hela panelen var entusiastisk och kunde tänka sig att utnämna Milleniumserien till Sveriges nya nationalepos. En av dem hade i en bokhandel i Brasilien sett Millenium skyltat sida vid sida med Iliaden och Odysséen. Och Lisbeth Salander är en av de nya stora personligheterna. Hon är långt ifrån prinsessan som passivt väntar på att bli räddad av riddaren.

David Lagercrantz tog upp att det utomlands talas om det svenska deckarundret, det moraliska patoset. Det var Sjöwall–Wahlöö som inledde, och de hade ett ärende.

Hans Rosenfeldt ser att många utomlands fortfarande ser Sverige som ett lyckligt välfärdssamhälle, en bild av 50–60-talen, Bullerbyn och fri sex, och då fascineras man av de nutida deckarna som ger en annan bild.

En annan modern kvinna som slagit över hela världen är Saga Norén i Bron. Men hon är inte lika svensk som Lisbeth. Men det är tankeväckande att Milleniums första del, Män som hatar kvinnor, har en titel som slagit i Sverige, och i Norge, men som i många översättningar fått helt nytt namn.

Kommer det mer Millenium? David är frestad, säger han, men vill också gärna skriva de närmaste 17 delarna av Bron. Så kan Hans kanske…

LEIF-RUNE STRANDELL

Mer från Bokmässan 2015:
Nisse Schermans rapport: (kommer inom kort)
Sara Lövestam: https://www.dast.nu/artikel/lattlast-inte-bara-latta-ord
Paula Hawkins: https://www.dast.nu/artikel/paula-hawkins-hitchcock-en-inspiration
Politisk thriller: https://www.dast.nu/artikel/tre-vanner-med-profetisk-syn-skriver-om-politik
Emelie Schepp och Camilla Grebe: https://www.dast.nu/artikel/annorlunda-att-vara-egenforlaggare-och-att-skriva-ensam
Leif GW Persson: https://www.dast.nu/artikel/gw-min-dotter-ar-spion-tror-jag
Skräckförfattare: https://www.dast.nu/artikel/mote-i-skrack-mellan-en-erfaren-och-en-nyborjare

UR, Utbildningsradion, spelade in en rad seminarier. Hitta dem på UR Play eller UR.se

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22