DAST-galleriet

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2004-4, Artikel

Den gemensamma nämnaren för DAST-galleriet i detta nummer är Axel Kerfve (1863-1938), författaren som skrev Gunnar Holms minnen Ur en Stockholmsdetektivs dagbok som kom ut för över hundra år sedan och som man kunde läsa om i DAST 1/2004.

Axel Kerfve var en flitig författare som år 1900 kom med boken Svenska hjältar i boerkriget och som försåg Lektyr med noveller på 1920- och 1930-talen med upphetsande titlar som Mästerkuppen vid Ulriksdal och Hennes mästerskott.

Han är nog ändå bäst och mest ihågkommen av äldre farbröder som var pågar på den tiden, för han skrev en rad ungdomsböcker för B Wahlströms förlag. Det innebar att några av den tidens allra bästa illustratörer kom att göra omslag till hans böcker.

Det handlar om Gustav Lannemark, David Ljungdahl, Bo Vilson (Bovil) och Gunnar Widholm.

Vill man se deras sprakande konstverk i Technicolor ska man leta upp Alla tiders bokserie av Kenneth Ahlborn och Urban Nilmander, en sån där riktig dregelbok att avnjuta om man är på dåligt humör.

Här nöjer vi oss med att i svart-vitt visa omslagen till fyra av Axel Kerfves böcker. Gunnar Widholm gjorde 1929 omslaget till Den gula drakens hämnd medan David Ljungdahl sex år senare lät ett propellerplan avteckna sig mot en djonk på omslaget till I flodpiraternas våld.

Bo Vilson (Bovil), som på 1940-talet bland annat tecknade serierna Tusen och en natt i Vecko-Revyn och Fältskärens berättelser i Levande Livet var också den som 1936 manade fram bilden av ökenstrid på omslaget till I Främlingslegionens våld.

1942, fyra år efter Axel Kerfves bortgång, kom Flykten från Främlingslegionen med omslag Gustav Lannemark, som också var den som gjorde omslagen till Lektyr på 1920-talet.

Axel Kerfve lär får övrigt ha satt svenskt rekord i pseudonymer. Bland annat skrev han liksom sina kollegor Sven Wernström och Uno Modin flickböcker under pseudonym.

Anledningen till detta var att det inte gick an att män skrev flickböcker. Vad det nu berodde på!  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22