Dan Glimne lever på spel: Efter lysande kriminalroman är han åter i spelbranschen

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-1, Artikel

Av JAN NYGREN

Dan Glimne, numera bosatt i Linköping, blev känd bland svenska deckarentusiaster när han år 1982 kom med romanen Lastdjuret (Bra Spänning) som han skrev tillsammans med Peder Carlsson. Redan på den tiden sysslade han med att konstruera spel åt Alga och denna sysselsättning återgick han till när det visade sig att samarbetet med Carlsson tog slut. Fast numera konstruerar han i egen regi.

Men han skriver fortfarande böcker och eftersom poker i alla dess former är hans stora intresse bestämde han sig för att skriva det slutgiltiga verket i ämnet.

Under sin research kom han på att det finns massor av böcker om kortspel, fast de flesta handlar om bridge. Den senast utgivna svenska boken om poker var från 1963.

– Det gjorde mig lite syrlig, säger han. Poker är ett mycket svårare spel, ett som verkligen ställer höga krav på utövaren.

Efter att ha varit med på VM i poker i Las Vegas drog han igen dörren till arbetsrummet och startade datorn. Efter en och ett halvt år var han klar, men då hade han också skrivit en 304 sidor lång bok med titeln Pokerhandboken. Den totala pokerboken från Vilda västerns salooner till VM i Las Vegas (Wahlströms 1995).

Satsa aldrig på dåliga kort

Den handlar allt så om mer är bara praktiska tips för hur man skall klå sina motståndare. Även om detta också är viktigt. Förutom att man bör ha en avslappnad inställning till pengar skall man veta att helst inte satsa på dåliga kort.

– Oddsen är emot dig!

Däremot tycker Glimne att en pokerspelare skall bluffa, fast inte för ofta. Det är viktigt att observera motspelarnas beteende och lära sig hur de uppträder, eftersom kroppsspråket är viktigare än man tror. Därför är det inte så dumt att då och då ändra det egna beteendet för att lura motspelarna.

Att räkna ut odds är också viktigt. Man bör veta hur stora chanserna är för att få par, triss eller fyrtal. I grunden är poker ett mycket matematiskt spel vars principer ligger till grund för många matematiska teorier som används och har använts för att fatta viktiga militära och ekonomiska beslut.

Mycket annat skoj finns att lära i boken – till och med för sådana som inte alls är intresserade av spel. Här finns kulturhistoriska notiser en masse (visste ni att poker uppfanns på 1820-talet i New Orleans). Historiens mest kända pokerhand, ”död mans hand” (bestående av två svarta ess och två svarta åttor samt femte kortet som antingen var ruter dam, ruter tio eller ruter nio), satt Wild Bill Hickok med på Number Ten Saloon i Deadwood 2 augusti 1876 när Jack McCall kom in och sköt honom i ryggen och för det blev hängd året efter.

Karriär på pokerpengar

Det var Aftonbladet som den 29 april 1897 för första gången nämnde ordet poker i svensk press.

Många framgångsrika människor har varit duktiga pokerspelare. Bill Gates skrapade ihop en del av startkapitalet till Microsoft genom att vinna när han studerade vid Harvard. Richard Nixon finansierade sin första valkampanj 1947 med pokerpengar. I Sverige startade Erik Penser sin karriär pokervägen.

De flesta spelare förlorar emellertid. Tänk på att DAST har 68 trygga, lärorika sidor medan en kortlek består av 52 livsfarliga kort.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22