Crimetinekvällen längsta seminariet, med frågesport och pristagare

Sep 28th, 2021 | By | Category: 2021-09 sep, Artikel
Josefine Sundström, Henrik Fexeus, Camilla Läckberg, Mari Jungstedt och Mats Strandberg

Josefine Sundström, Henrik Fexeus, Camilla Läckberg, Mari Jungstedt och Mats Strandberg

Bokmässans och Crimetimes längsta programpunkt var lördagskvällens Crimetime by night, med författarsamtal, deckarfrågesport och utdelning av Crimetimes priser. Josefin Sundström ledde kvällen och inledde med samtal med Mari Jungstedt, Mats Strandberg och samskrivande Camilla Läckberg och Henrik Fexeus.

Samtalet inleddes med frågor om författarnas aktuella böcker där Mats Strandbergs skräckroman Konferensen diskuterades i jämförelse med skräckfilm. När man kan se film kan man blunda när det blir för läskigt, men det är svårare med böcker. Blindskrift?

Camilla finns ju med i en tv-serie om powerkvinnor, kan Henrik få kallas powerman? Boken Box är deras första gemensamma projekt men det ska bli fler.

Deras kvinnliga polis lider av extrem bakteriefobi, men de vill understryka att de hittade på henne före pandemin och tyckte att hennes ständiga handspritande var udda. Nu har hon alltså blivit mer normal.

Morden i boken liknar trolleritrix där man får se en kvinna sågas itu och sedan kommer fram hel, men i boken slutar det med itusågandet, ett misslyckat trolleri.

Två författare, hur hitta ett gemensamt språk? De skrev om varandras texter och ändrade igen så på slutet var de inte helt säkra på vem som hade skrivit huvuddelen av ett stycke. De tyckte att de lyckats nå en gemensam röst när de på förlaget fick höra att den har du skrivit och den har du, och det var precis tvärtom.

— Vi har tagit nördighet till den klassiska deckaren, sade Camilla och erkände att hon fått en present av Henrik, ett eget specialobduktionskit. Att användas vid behov.

Deras ena huvudperson är precis som Henrik mentalist, gör samma sorts scenuppträdanden som honom (men han är inte lika sympatisk, sade Camilla).

Mentalistexempel
För att ge ett smakprov på hur en mentalist kan uppträda tog Henrik hjälp av fem slumpvis valda personer ur publiken. De fick ur en påse plocka upp en kula och gömma den för andra, fyra vita och en svart. De fick komma upp på scenen och Henrik skulle leta fram den med den svarta kulan som skulle få ett pris. Han var lite osäker (eller för att höja spänningen?) på de två finalisterna men tog rätt. Priset den nya boken.

Henrik Fexeus demonstrerar mentalism

Henrik Fexeus demonstrerar mentalism

Hur kändes det att vara på Bokmässan? Mari var glad, att vara författare är ett ensamt yrke så det är skönt när man kan möta läsare. Hon blir också glad när hon ser andra läsa hennes böcker och på stranden på Gotland har det hänt att hon skyndat fram till en läsare och erbjudit sig att signera.
Camilla blev så upprymd en gång efter första boken när hon såg en ung tjej läsa den på tunnelbanan att hon inte presenterade sig, och var inte så välkänd då, utan frågade bara om den där boken var bra, Äh, sådär, blev svaret.

Mats Strandberg är väldigt inspirerad av Stephen King som är bra på att bjuda in läsaren redan på första sidan. De har blivit mycket skräckförfattande, och han känner att han kan behöva koppla av och då skriver han i en annan genre emellan. Så hoppade han mellan Färjan och en barnbok.

Camilla ville puffa för en tidigare roman av Mats, Halva liv.

Framtidsplanerna? Mats skriver på en serieroman, Mari har varit på researchresa till Malaga för nästa bok, Henrik och Camilla är snart klara med Kult, nästa i serien som kommer till våren. Det ska bli en trilogi. Men de ska också ut på pr-turné i utlandet.

Deckarquiz

Lag Poirot med Pascal Engman och Denise Rudberg, lag Marple med Hans Rosenfeldt och Anna Jansson, och frågeställarna An ders och Måns

Deckarkunskap
Så blev det dags för frågesport. Anders och Måns ledde, Anders de la Motte och Måns Nilsson (ena halvan av Anders och Måns, dock en annan Anders). De har börjat skriva tillsammans i serien Morden på Österlen. Detta kom sig av att de träffades på en fest med mycket champagne. Och pratade om, som många kan göra, om att skriva tillsammans, men de gjorde det faktiskt också.

Frågesport om deckare mellan två lag, Anna Jansson och Hans Rosenfeldt mot Pascal Engman och Denise Rudberg. De närvarande i salongen och de som såg livesändningen hemma kunde också vara med och tävla om guldbiljetter till nästa års bokmässa.

Det blev Pascal och Denise som vann.

Crimetime awards
Sedan fler vinnare: prisutdelning till årets debutant, årets barndeckare, hederspriset och BookBeats pris till årets deckarförfattare. De tre första utsågs av juryer med tillägg av läsaromröstning där de samlade läsarna räknades som en juryröst. BookBeats pris byggde på datamätningar av lyssning på böckerna under året plus lyssnarbetyg.

Klas EkmanÅrets deckardebut 2021 tilldelas Klas Ekman för De kapabla

Juryns motivering:
“För en mångbottnad, originell och mycket välkomponerad story med både svärta och humor. Ett ödesdigert misstag följs av en rad dåliga beslut, och vi sitter som fastnaglade när de till synes helt vardagliga huvudkaraktärerna steg för steg gräver sin egen grav. Det är absurt, underhållande och fruktansvärt skrämmande. Precis som i en skrattspegel där vi får syn på oss själva och vår samtid i den förvrängda bilden sätter vi skrattet i halsen. Priset går till en komplett debut i genren diskbänksrealism noir.”

De nominerade var:
• Linda Ståhl, Syndaren ska vakna (Norstedts)
• Klas Ekman, De kapabla (Bookmark förlag)
• Anna Breitholtz Monsén, Stranden (Bokfabriken)
• Karin Wik, Skolan (Forum)
• Leif Appelgren, Ingen ond man (Lind & Co)

Tidigare vinnare:
2020 Det sista livet av Peter Mohlin och Peter Nyström
2019 Cold Case: Försvunnen av Tina Frennstedt
2018 1793 av Niklas Natt och Dag
2017 Annabelle av Lina Bengtsdotter
2016 Sekten på Dimön av Mariette Lindstein
2015 Offer utan ansikte av Stefan Ahnhem

Johan RundbergÅrets Barndeckare 2021 tilldelas Johan Rundberg för serien Månvind & Hoff med böckerna Nattkorpen och Tjuvdrottningen

Juryns motivering:
“En välskriven sträckläsarbok som är starkt gestaltad i en imponerande välresearchad miljö – det fattigaste och smutsigaste Stockholm på 1800-talet. Vi föll pladask för den smarta barnhemsflickan med ett okänt ursprung på samhällets botten, som överlever med hjälp av sitt skarpa intellekt och sinne för detaljer. En modern Sherlock Holmes-historia för alla i slukaråldern – stora som små. En bok som både väcker vårt intresse för historia och en längtan efter fler deckaräventyr med Mika Månvind och konstapel Hoff.”

De nominerade var:
• Johan Rundberg för serien Månvind & Hoff med böckerna Nattkorpen och Tjuvdrottningen (Natur & Kultur)
• Tobias Söderlund och Stef Gaines för serien Spökhunden Buster med böckerna Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus (Rabén & Sjögren)
• Anja Gatu och Anna Nilsson för serien Kattspionerna på Rosengård med boken Man lever bara nio gånger (B Wahlströms)
• Martin Olczak och Anna Sandler för serien Legenden om Jack med boken Troll i järngruvan (Rabén & Sjögren)
• Martin Jern med serien Spökjägare med boken Aldrig i livet (Lilla Piratförlaget)

Tidigare vinnare:
2020 Petter Lidbeck för serien om Signe Holm med böckerna Festen och Casino
2019 Martin Widmark och Helena Willis för sin serie LasseMajas Detektivbyrå med boken LasseMajas deckarhandbok
2018 Elias och Agnes Våhlund för serien Handbok för superhjältar
2017 Kristina Ohlsson för sin skräckserie med boken Varulvens hemlighet
2016 Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Johnson för Pax-serien

Anna JanssonÅrets hederspris 2021 tilldelas Anna Jansson

Juryns motivering:
“Prisad, älskad och framför allt läst! Under de senaste tjugo åren har den här folkkära och produktiva författaren skrivit över 60 böcker, som sammantaget sålt mer än fem miljoner exemplar bara i Sverige, och blivit utgiven i 16 andra länder. Hennes välskrivna deckare innehåller inte bara smarta kriminalgåtor, utan visar också på vilket stort hjärta och öga författaren har för mänskliga relationer. Hon bjuder även på sin egen vetgirighet, och kryddar sina berättelser med kunskap om historien, naturen och vetenskapen. Hennes högt älskade polishjältinna Maria Wern firade 20-årsjubileum förra året och är minst lika omtyckt av tv-publiken som av läsarna. Maria Werns son Emil har dessutom fått sin egen barnboksserie för de unga spänningsslukarna. Och som om det inte räckte att med otäcka mord avbefolka Gotland så har hon även startat en ny deckarserie i Örebro, med polisen Kristoffer Bark som huvudperson.”

Tidigare vinnare:
2020 Håkan Nesser
2019 Jan Mårtenson
2018 Liza Marklund
2017 Kerstin Ekman
2016 Maj Sjöwall

Lars KeplerBookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare 2021 tilldelas Lars Kepler

De nominerade var:
• Mari Jungstedt
• Lars Kepler
• Sofie Sarenbrant
• Emelie Schepp
• Viveca Sten

Tidigare vinnare:
2020 Sofie Sarenbrant
2019 Sofie Sarenbrant

Bokmässan play har alla seminarierna i gång till årets slut, så den som vill kan fortfarande köpa biljett och kolla: https://bokmassan.se/om-bokmassan-play/

Bokmässans ledning är ganska nöjd efter pandemiomständigheterna med drygt 6.700 besökare på plats. Över 10.000 digitala besökare har registrerats med över 90.000 visningar torsdag—söndag.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22