Cecilia Ericsson: Hon har haft sin bokhandel mitt i Trosa stad i hela 50 år

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Artikel

Av KJELL E. GENBERG

Lördagen den 15 februari reste DAST till Trosa för att fira. Och gratulera. Anledning fanns verkligen.

Den dagen var det nämligen prick 50 år sedan Cecilia Ericsson och nu bortgångne maken Anders övertog Trosa Bokhandel från Hans Nilsson, som ville ägna mer tid åt sin Trosa Tidning.

Butiken ligger vid det lilla torget. Nära till biblioteket och granne med Trosaån. Det gråblå huset fyller nästan hela fasaden med bokhandelns skylt.

Biblioteket och bokhandeln – som sköts av Cecilia och hennes medarbetare Gun Andersson – är navet i Trosas kulturliv. Gun och Cecilia har ett finger med i det mesta, vilket man blev varse på jubileumsdagen då Cecilia hyllades på biblioteket för alla sina insatser. Dit kom också en annan Cecilia – efternamn Hagen – och berättade om sin nya bok om sex systrar som var minst lika driftiga som bokhandlerskan i Trosa. Fast styggare.

”Jag skulle älska att jobba med böcker ännu mer om inte den förfärliga returhanteringen fanns”, säger Cecilia Ericsson.

”Så ofta kommer jag mig inte för att skicka överskottsböcker tillbaka.”

Cecilia är förtjust i deckare också, inte minst i deckarförfattare. Björn Hellberg har varit där och signerat, hur han nu fått plats i den prångrika lokalen. Varje år – i november – samarbetar Cecilia med Rädda Barnen och anordnar en ”galaföreställning” med Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm.

”I år kommer de för tjugoandra gången till kyrksalen. Där finns plats för hundra ärtsoppsätande gäster som älskar de galna författarnas upptåg. Varje år tar biljetterna slut redan på sommaren.”

Så hon har mycket att göra och trots sina 75 år tar hon aldrig semester. När hon började fanns 900 invånare i Trosa, nu bor där 6 000. Alla tycks älska Cecilia Ericsson.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22