Bokmässan: Sverige borde läsa mer och här är lästipsen

Sep 24th, 2020 | By | Category: 2020-09 sep, Artikel

Omslag till Sverige läserFörsta seminariet direkt efter invigningen av den digitala Bokmässan handlade om läsning. De litterära sällskapen i Sverige har producerat en pocketbok med syftet att visa upp den svenska litteraturskatten: Sverige läser. Undertiteln talar om svensk litteratur från vikingatid till 2000, 1066 böcker. Egentligen är det något fler men redaktörerna tyckte att siffran var bra.

Seminariet leddes av DELS ordförande Birgitta Wistrand som samtalade med Jonas Ellerström, Johan Unenge och Kristina Lundgren, den senare en av redaktörerna för boken. Alla inblandade är också nöjda med omslaget som är en del av Lars Lerins målning Bibliotek.

Seminariet titel var Det ”ideala” biblioteket, vilket är en blinkning till idén för projektet. Det kommer från Frankrike där Bernard Pivot under många år ledde ett litteraturprogram i tv. Det nådde många och mynnade ut i en bok där man samlat förslag på god fransk litteratur, La bibliotéque ideale.

Denna svenska motsvarighet har tagit tre år att sammanställa med främst hjälp av de svenska litterära sällskapen. Barnboksinstitutet har hjälp till med avsnittet om barn- och ungdomslitteratur, och Litteraturbanken (litteraturbanken.se) vid Göteborgs universitet. I boken finns en markör vid de böcker som kan läsas i Litteraturbanken.

Pengarna till produktionen har kommit från Svenska Akademien som redan fått det färdiga resultatet. DELS styrelse kommer också att uppvakta Kulturutskottets ordförande om projektet.

Innehållet är indelat efter bibliotekssystemet, inte efter teman som arbetarlitteratur, kvinnosaksfrågor etc. Ett område som ofta glöms när man diskuterar litteratur är sakprosa, och en sådan avdelning finns.

Jonas Ellerström uppskattade att detta breddar synen på litteratur och tyckte att lärarna kan använda boken i undervisningen som en uppslagsbok, och i sådana kan man ju lätt hitta det oväntade. Johan Unenge var glad att man undvikit en ”kanon” och att det är modernt paketerat.

Kristina Lundgren tyckte det var roligt att medlemssällskapet Deckarvännerna visat på hur många äldre deckare det finns, Almqvists Skällnora kvarn brukar räknas som svensk deckarstart.

Framtiden borde bli digital, tyckte seminariedeltagarna. Då skulle innehållet i boken kunna länka direkt till ställen där boken finns att läsa digitalt, t.ex. på Litteraturbanken, eller i annat fall till bibliotek där boken finns att låns. Sedan kan man förstås inte stanna vid 2000, tiden går och nya verk tillkommer.

Bibliotek är viktiga. Jonas Ellerström hade besökt det nya imponerande biblioteket i Helsingfors, men han önskar också retrobibliotek där det bara finns böcker, inga datorer.

Lockad att höra själv vad man talade om? Seminarierna på Bokmässan finns att se i efterhand, men man måste då ha registrerat sig. Här hittas detta seminarium: https://bokmassan.se/programs/det-ideala-biblioteket/

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22