Bok om en brottsling: Tumba-Tarzan skrämde barn men blev idol för de vuxna

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-1, Artikel

Han var Sveriges förste kändis och hans ansikte fyllde i tidigt 50-tal tidningarnas löpsedlar och förstasidor.

Han var en person man skrämde barnen med. Samtidigt var han för vissa människor en minst lika stor hjälte och idol som någonsin Lennart ”Nacka” Skoglund eller Sven ”Tumba” Johansson. Men ”Tumba-Tarzan” var en brottsling som jagades av polis med k-pist…

Sommaren 1954 blev Rolf Johansson ”Tumba-Tarzan” med hela svenska folket när han flydde från ett fängelse genom att hoppa ut från ett fönster på andra våningen och hamna i en björk. Under några månader levde han i skogarna på Södertörn och i Roslagen tillsammans med hustrun Alice och tidvis med bröderna Sune och Olle.

Författaren Gunnar Ståhl har skrivit boken Tumba-Tarzan fri som fågeln (Legus Förlag), som också är underlag till dramadokumentären om Tumba-Tarzan av Mats Olof Olsson och Mats Olofsson. Filmen visades i TV hösten 1990.

Gunnar Ståhl växte upp i Roslagen på 50-talet. Han hörde ofta talas om ”Tumba-Tarzan” och läste om honom i tidningarna.

Myterna florerade – så fort ett inbrott hade begåtts så utpekades ”Tumba-Tarzan” som den skyldige.

Barndomsminnena var så starka att Gunnar som vuxen gick till biblioteket och letade efter uppgifter om den legendariske ”Tumba-Tarzan”. Men allt han fann var några rader i en bok om svensk kriminalhistoria.

I arkivet på Nacka Tingsrätt utförde Gunnar ett digert arbete. Många månader gick åt till att läsa igenom protokoll och domstolsförhandlingar om ”Tumba-Tarzan” och hans familj.

Efter att ha intervjuat släkt, vänner, poliser, journalister och fotografer som hade haft kontakt med ”Tumba-Tarzan” fick han en annan bild än den massmedia givit på 50-talet. Myten om Rolf ”TumbaTarzan” Johansson som en vettlös galning avlivas i boken.

I stället framträder en man med en mångfasetterad personlighet, som han på grund av hårda levnadsvillkor och bistra yttre omständigheter aldrig fick chansen att uttrycka.

Gunnar Ståhl har skrivit boken som berättar om Tumba-Tarzans” liv och leverne,  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22