Bestämde sig i andra klass för att bli författare

Jun 16th, 2022 | By | Category: 2022-06 juni, Artikel

Eva FrantzEva Frantz, finlandssvensk journalist och författare, insåg tidigt att hon skulle bli författare. Det var i skolan, i andra klass 1988, som hon skrev en uppsats och insåg att det är så lätt att börja skriva en bok. Men det var lite svårare än så, det dröjde till 2016 och hundra försök innan det faktiskt blev en.

Det blev en deckare, Sommarön. Men innan dess blev hon journalist på svenska Yle, Finlands kombinerade radio- och tv-bolag, motsvarigheten till SVT och Sveriges radio. Mest radio och på musikredaktionen, har länge bevakat Eurovisonstävlingen. Nu har hon sagt upp sig för att få mer tid att skriva böcker, men Eurovisionen ska hon fortsätta att vara med och bevaka.

Hon är gift med, enligt egen uppgift, en skäggig fysiker och har tre barn, ett sladdbarn på rikssvenska, det mer poetiska på finlandssvenska: aftonstjärna, tre år. De bor i Esbo, intill Helsingfors.

Manuskurs
Trots sina många försök hade hon inte kommit fram till ett färdigt manus, men det blev en nystart tack vare Monika Fagerholm. Via Facebook (där de var vänner) bjöd hon in till en manuskurs för finlandssvenska och svenska förhoppningsfulla skribenter. Det började med en tur med färja Åbo—Stockholm tur och retur.

Eva åkte med och insåg snabbt att alla de andra hade förberett sig och hade sina projekt, så då får man göra det man måste: låtsas. Hon hade i alla fall en idé efter ett besök på ett bröllop i Österbotten. En avskärmad plats, en ö (inte en ovanlig miljö för deckare, tänk bara Agatha Christie, och deckare hade hon ju läst alltifrån Ture Sventon, Agaton Sax till Christie och de andra storheterna.)

Så, första boken blev klar. Och utgiven, och positiva recensioner. Så förlaget frågade om hon hade något mer på gång. Jo, en idé hon jobbat med i huvudet.

Ingen genialisk polis
Där fanns en huvudperson, en kvinnlig finlandssvensk polis i en anonym finlandssvensk mindre stad. Polisen Anna Glad skulle inte vara ett geni, som Saga Norén (i Bron) eller Lisbet Salander, utan mer vanlig. Dock duktig, så har hon tjänsten som äldre konstapel, ungefär kommissarie.

Det blev Blå villan, förlaget tog den och när den kom ut kunde Eva läsa att den var ”första boken i en serie…”

Samvetsgrann som hon är så fortsatte hon, det blev två till med Anna som huvudperson, men hon hann också med att skriva barnböcker, Hallonbacken fick pris i Finland och håller på att bli tv-serie som vi också kommer att kunna se i Sverige.

Samma vecka som hon fick det priset fick hon ett till, för deckaren Åttonde tärnan, del två om Anna Glad. Bästa finska deckare (och då också nominerad till nordiska priset Glasnyckeln).

Titeln hänvisar till luciatågets sista tärna. Eva sjöng bra men var lång och mörk så lucia fick hon aldrig bli i skolan, utan fick gå som den åttonde tärnan och sjunga.

Den tredje Anna Gladboken är För han var redan dö.

I Finland är de flesta deckarförfattare män men nu finns också Nilla Kjellsdotter som har Österbotten som miljö. Hon kommer ut i Sverige på Norstedts. Evas böcker ges ut av finlandssvenska Schildts & Söderströms och en har kommit ut på Sekwa. Barnböckerna finns i Sverige på Bonnier Carlsen.

Nästa bok om Anna Glad är på gång, och hon tror att det ska bli ytterligare en till, men sen får det bli något annat. Men fler böcker blir det. Och lite melodifestival.

LEIF-RUNE STRANDELL

Eva Frantz

Eva Frantz gästade Deckarvännerna på Farsta gård i Stockholm, en plats med Trenter-anknytning.

Eva på webben: https://www.evafrantz.com/

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22