Bertil Lindqvist: Han påstås vara turistöns ”riktige” kriminalförfattare

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Av Kjell E Genberg

Enligt sina åländska författarkolleger är Bertil Lindqvist den ende ”riktige” deckarförfattaren på ögruppen. Hittills har han kommit ut med tre kriminalromaner på det åländska förlaget Abacus i Mariehamn: Märka skuggor, Även du, min Brutus och Hämnden är min.

Han är en glad människa, fast det syns inte alltid på honom. När han med uppkavlade ärmar ska berätta om sina romaner inför publik är han tydligt nervös.

”Det är lättare att prata med folk om de inte är publik”, säger han när han lagt bort papperen han läst innantill ur.

Sjöman som ung

Lindqvist föddes 1935 på ögruppen i Ålands hav. Som så många andra som kommer därifrån gick han till sjöss och arbetade som kock och steward på olika handelsfartyg. Men när han åter blev landkrabba började han intressera sig för att skriva.

”Och jag gillar att sitta i arkiv och forska”, säger han. ”Sjöfart är fortfarande mitt stora intresse, så jag söker ofta efter fakta om sådant, men släktforskning ägnar jag mig också åt.”

Det var detta som fick Lindqvist att hitta uppgifter om sin farfars far och hans liv. Resultatet av den forskningen blev en opera som har uppförts i Finland.

”Men jag har skrivit texter av många olika slag. När det gäller fiktion blir det gärna en berättelse i jagform.”

Den första deckaren fick namnet Mörka skuggor och skrevs för över 20 år sedan. Den premiärpublicerades som följetong i Tidningen Åland och blev en succé eftersom prenumeranterna kände igen både miljön och människorna. Och de tyckte att historien var spännande.

Den handlar om personerna kring en bilverkstad där en kvinnlig kontorist hittas död på verkstadsgolvet, ihjälslagen med en skiftnyckel. Huvudpersonen – jaget får misstankarna riktade mot sig. Han har sina misstankar om vem som är den skyldige och får samvetskval eftersom han tror det är en arbetskamrat. Ska han tiga för kamratskapets skull? Men sedan han närapå blivit överkörd och dödad och därefter utsatts för ytterligare ett mord försök bestämmer han sig för att berätta vad han känner till för polisen och mördaren avslöjas.

Följetongen ett lyckokast

Det här blev ett lyckokast för författaren Lindqvist. Tidningen Ålands upplaga ökade och redaktören ville ha mer spänning så ännu en följetong beställdes. Den fick namnet Även du, min Brutus och handlar om osämja kring hur ett arv ska fördelas redan innan arvonkeln är död. Det visar sig att Onkel Olof är seg, och en av arvingarna orkar inte vänta på att naturen ska ha sin gång. Olof dör. Läkaren blir misstänksam och tillkallar polis. Mord konstateras och intrigen tätnar. Efter ytterligare ett mord åker den skyldige fast. Även denna historia är skriven i jagform.

”Det är en lite marig form, eftersom läsaren aldrig får veta mer än vad huvudpersonen vet”, säger Lindqvist. ”Men den sortens berättande passar mig.”

Tredje romanen fick namnet Hämnden är min. Trots titeln ligger den så långt från Mickey Spillande (vars I, The Jury fick samma titel på svenska) man kan tänka sig. Den utspelas på en fiktiv ö i Mariehamns södra skärgård. Ett mord sker i kärrmarkerna där de bofasta brukar jaga änder. Offret, som skjuts med jaktgevär, är en egoistisk kvinna som ingen sörjer. Det visar sig att brottet har förgreningar bakåt i tiden och här spelar Stockholm en viktig roll.

Naturen speglar känslor

”Jag använder mig ofta av naturen för att spegla och beskriva mänskliga känslor. Det handlar en hel del om oförrätter och hämnd. Dessa känslor är ju starka och grundläggande i den mänskliga naturen.”

En genomgående kommenterade figur i Lindqvists tre kriminalromaner är polismästaren i Mariehamn.

”Jag känner honom inte personligen men numera vet jag att han känner till mig”, ler Lindqvist.

För att få en aning om författarens stil kan DAST berätta att han är mycket förtjust i att läsa Agatha Christie, Maria Lang och Jan Mårtenson.

”Och jag tycker mycket om Stieg Trenters tidiga böcker.”  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22