Berättade Elsa Beskow sanningen? Äntligen får vi veta vad som hände i Lillköping

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Av LEIF-RUNE STRANDELL

Nog måste det vara någon mer än jag som haft funderingar – redan som barn – om förhållandet mellan farbror Blå och tanterna Grön, Brun och Gredelin. Kanske är det sanningen som Kaj Attorps nu avslöjat i Gredelins längtan. Även om det är en roman.

Det är väl lika bra att gå rakt på den brutala verkligheten: livet i Linköping åren strax före första världskriget var inte den idyll som Elsa Beskow visat i text och bild – och som dessutom i bilderböckerna placerats några årtionden tidigare.

Nej, systrarnas liv var följden av en familjetragedi, med död mor, fars konkurs och självmord. Bruns änkestånd efter kort äktenskap, Gredelins psykiska ohälsa och Gröns tilltagande frustration. Blå hade lämnat en bana som lärare, där han inte räckte till, för att försöka skapa sig en tillvaro som en man att se upp till i den lilla staden. Kärlekslivet fick han sköta på grannstadens etablissemang, tills …

Längtar efter kärlekens lekar

Boken heter ju Gredelins längtan. Hon längtar efter kärlek, och kärlekens lekar finner hon, till stor överraskning för båda, hos Blå. Men knappast kärleken. Äktenskapet vill hon knappast ha, och inte ungkarlen Blå heller, men kanske det vore lämpligast?

För det är knappast en tid och miljö där för- och utomäktenskaplig sexualitet accepteras (annat än på därför avsedda etablissemang förstås), och en sådan hemlighet är förstås en grund för utpressning.

Och vad gör man med utpressare?

En roman som avslöjar hemligheter, knappast en deckare, men spännande ändå. Ännu mer spännande när Kaj Attorps berättar att bakgrunden är verklig. Elsa Beskow kände tre systrar som bott i en småstad och umgåtts med en förtidspensionerad lärare.

Bakgrunden fick Kaj Attorps av Violetts dotter – systrarna hade färgnamn på varandra.

Kaj Attorps tycker mycket om Elsa Beskow som konstnär, något han inte är ensam om. Hennes böcker kommer hela tiden ut i nya upplagor. Hon säljer mer i dag än förr, mer än under hennes livstid.

Det var när han för 20 år sedan samlade material till en vetenskaplig uppsats om henne som han fick tag på den tråd som nu, sedan alla uppgiftslämnare inte längre kan identifieras, kunnat publiceras. En 65-årig dam presenterade sig som Violetts dotter.

De tre systrarna hade 1897 köpt ett hus tillsammans i en svensk småstad. 1909 flyttade en ungkarl in mittemot. 1913 uppstod komplikationer, mannen var då 45 år och Violett/Gredelin 32.

Boken tog fem år att skriva

Det blev ingen uppsats. Han fick material som han fick lova att inte publicera då. Men nu. Boken tog fem år att skriva.

Som författare har han skapat en sammanhängande berättelse och fyllt ut luckorna och gett detaljer. Naturligtvis finns berättelserna i bilderböckerna med, nu från en annan vinkel (båtutfärden slutar i ett pinsamt avslöjande). Det ger en vuxen något att tänka på när man högläser böckerna för barnen.

Han har också självsvåldigt låtit Elsa Beskows borgmästare Munte bli borgmästare just i Lillköping.

– Jag har använt samma källa som Elsa Beskow och gett min bild av vad som hände, min talkning, säger han. Jag har försökt demaskera den idylliska fasaden, men försökt göra det med ömhet och sympati.

Han är inte lika sympatiskt inställd till Blå, och dennes fan club har hört av sig med synpunkter.

Elsa Beskow själv gav en del ledtrådar till relationen. I den första boken om tanterna finns i början en helbild med tanterna och Blå, den senare lite bortvänd och gubbig. I slutet av boken en liknande bild, men en piggare Blå som förtjust sneglar på Gredelin.

Så läs om och fundera. Finns det fler avslöjanden att göra i barnböckerna?  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22