Austen i DAST nu igen!

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Artikel

I förra numret av DAST hade vi med en silhuett och en teckning föreställande en av tidernas mest älskade författare, Jane Austen (1775-1817). Länge trodde man att det inte fanns några andra bilder av henne, men för några år sedan dök en akvarell upp som anses föreställa henne. Den återfinns i en ”vänskapsbok” som fördes av hennes vän James Stanier Clarke (1765-1834).

Denne var bibliotekarie åt prinsregenten (blivande kung George IV). Om akvarellen nu föreställer Jane Austen så visar den att författarinnan till ständiga bästsäljare som Förnuft och känsla, Övertalning och Mansfield Park var en tjusig dam med känsla för det dåtida modet. James Stanier Clarke var en amatör som gärna ägnade sig åt att måla med vattenfärger.

Även om det inte framgår av hans bok, som blev mera allmänt känd år 2000 i ett BBC-program, så har specialister på fysionomier i allmänhet och på familjen Austens näsor i synnerhet fastslagit att ansiktet i Clarkes akvarell överensstämmer med dragen i systern Cassandras porträtt av Jane och med ett porträtt av pappan.

Den typiska Ansten-näsan framgår i alla tre fallen. Prinsregenten älskade Jane Austens böcker och James Stanier Clarke ville att hon skulle dedicera Emma till honom. Jane Austen å sin sida avskydde prinsregenten men tvingades skriva dedikationen. Det hon ogillade var hans utomäktenskapliga eskapader.

Det är märkligt att denna författarinna som skapade ett odödligt romantiskt par som Miss Bennet och Mr. Darcy i Stolthet och fördom och som bara blev 41 år gammal, i sitt författarskap också snuddade vid mysteriegenren i Emma och parodierade den förhärskande gotiken med dess förfallna ruiner i pastorala landskap, rasslande benknotor, våldtagna hjältinnor och övernaturliga fenomen i Northanger Abbey.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22