August Blanche som deckarförfattare

Mar 3rd, 2012 | By | Category: 2012-03 mars, Artikel

I Lund kommer Petersgårdens drama att under våren framföra Hittebarnet av August Blanche. I grunden är denna roliga kommedi en deckarpjäs där det gäller att komma fram till vilka som är ett litet barns föräldrar. JEAN BOLINDER förklarar,

August BlancheAugust Blanche (1811–68, bilden) var på sin tid Sveriges mest uppburne författare. Han var dessutom en modig och framsynt liberal journalist. Som författare skrev han utmärkta noveller, flera av dem med kriminella motiv, t ex den smått geniala Lars Blom i Hyrkuskens berättelser från början av 1860-talet och återutgiven av Bertil Falk härom året. Blanches romaner, t ex den på sitt sätt njutbara pekoralen Flickan från Stadsgården (1847), är föråldrade och har en psykologi som en modern människa nog mest skrattar åt.

När Uppsala Studentteater och stadens teaternämnd 1964 satte upp Blanches pjäs Herr Dardanell och hans upptåg på landet åstadkom den djupt kunnige Sven Wetterdal ett utmärkt katalogförord om bl a Blanches skrivande för “Nya Teatern”: “På blott sju år framför han inte mindre än trettiosex nyskrivna pjäser – lika många som Shakespeare under hela sitt liv – nå det var lite skillnad på kvalitet också! …”

Sven Wetterdal skriver vidare: “Av största betydelse för Blanches teaterdiktning blev sammanträffandet med Uppsalaskådespelaren Fredrik Deland … en ful och oansenlig herre med gnälligt och misantropiskt kynne … Det roliga med hans scenskapelser låg i kontrasten med hans eget sura, misstrogna och försiktiga väsen och de vilda upptåg som han knuffades in i … Blanche skrev med ilfart en lång rad pjäser direkt för honom … ”

Wetterdal menar att en del av dessa pjäser har gått till teaterhistorien och nämner främst Konjander i Hittebarnet, som är “en mosig bracka som vinglar omkring i ständig dimma och oförhappandes begår handlingar som … tolkas som ädla och uppoffrande”. Han blir ett helgon mot sin vilja …

När Gunnar Björnstrand spelade Konjander i TV tycker jag nog att han missade Konjanders mörka sidor och gjorde honom småtrevlig. I april 1995 spelade Polhem Drama i Lund Hittebarnet, med den nu från bl a radion kände komikern Måns Nilsson som Konjander.

Deckarhistoria
Pjäsen är egentligen en deckarhistoria. När Konjander rund under fötterna kommer hem till sin stackars smygsupande och giftaslystna hushållerska fru Walström har någon lagt ett litet spädbarn på hans “splitternya täcke”. Det gör Konjander rasande och han söker nu ta reda på vilka barnets föräldrar är. Som varken sig blodprov eller DNA hörde till hjälpmedlen på 1840-talet anklagar nu husets herre alla och envar.

– Ett … ett … Fru Walström … Nej! Det är inte möjligt … jag måtte ha drömt … och jag hade likväl ögonen öppna … jag såg helt tydligt … jag till och med hörde … Fru Wal … och jag, som gick i mitt lugn och gnolade och anade intet, att helt nära mig låg … Fru Walström! /—/ emellertid så lyste jag dit med ljuset … och vad får jag se i min säng? … Jo på mitt splitter nya täcke ligger … Fru Walström!  

En rad komiska förvecklingar uppstår:

– Ah! Nu har jag det … det är han … min egen granne…

– Min herre! … Då ni nu känner vår hemlighet …

– Ja … han är fadern och hon … Jaså, min gunstig herre, det var då ni som spelte mig det där sprattet? Ja, min fru, han gick rakt in till mig och lade honom på min säng /- – -/ Det är för underligt, att jag inte gissade strax … det är precis barnets haka … något bredare kanhända …

– Vad  säger han?

Happy end
Nej de två var det heller inte! Jakten går vidare innan de “skyldiga” kan avslöjas och det blir Happy End.

Petersgårdens drama är egentligen inte en teater utan en teaterskola. Här erbjuds sedan drygt tio år unga människor att i kyrkans regi kostnadsfritt lära professionell teater med tonvikt på sceneri (hur man rör sig på en scen). Verksamheten stöds av “De lekande barnens fond”.

Hittebarnet är regisserat av unge Erik Persson som gör regidebut. Dessutom har han uttagits att spela huvudrollen som Konjander.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22