Att ro sig till ro – en lärares tankar efter TV

Jan 27th, 2011 | By | Category: 2011-1 januari, Artikel

Bodil Stefansson

Bodil Stefansson

Av Jean Bolinder

Härom kvällen såg jag på TV2 ett fascinerande program om Bodil Stefansson i Torekov som botat sin utbrändhet med rodd. I en liten plastbåt ror hon omkring utanför Torekov och ut till olika skär och öar, bl.a. Hallands Väderö. Det var ett fantastiskt program om Livet och hur det kan levas. Det utvecklades till en slags filosofi om varandet men också om ickevarandet. Bodil berättade om en dröm hon haft där hon upplevde tillståndet innan och efter livet, i en värld där man inte behöver andas.

Jag känner mig stärkt och lycklig av detta jättefina program som utgör en så utomordentlig kontrast till all flåsig och ytlig pengasmörja man använder licenspengarna till. Och än en gång fick den gamle lektorn känna sig stolt över sina elever. Och eleverna fortsätter att ge honom av sin livserfarenhet. Bodils klasskamrat Bengt Lundell var docent vid Lunds Universitet, när jag läste vidare där. Den f.d. eleven blev då min lärare och visst var det kul byta roller!

Åren 1964–66 hade jag min första lärartjänst. Det var i Båstads Samrealskola och jag upplevde en underbar tid med unga och entusiastiska elever, bl.a. Bodil och Bengt. Bägge spelade med i den skolteater jag startade. Hon var Polisen i Strindbergs Kaspers fettisdag, hade titelrollen i Kalle Blomkvist och var “Ett Salongslejon” i Ångbåtsfärden av August Blanche. Kritiken berömde henne stort: “massor av scenrutin … låter inte någon replik gå förlorad” stod det bl a i en lokal tidning.

Många av mina elever brukar skriva till mig och jag har nu ett dussin tjocka pärmar med minnen av elever. Fortfarande får jag 2–3 brev, kort eller besök per vecka. Eller så ser jag dem på teaterscener, filmer eller i TV. Olle P är studiovärd i ett nyhetsprogram,  Sanna Persson är “Jolanta” i Hipp, Hipp, Jonas Sykfont var fruktansvärt rolig i Waranteatern och Fredrik Önnevall lagar kinesisk mat. Den nog Anna Perssonstörsta dramatalang jag haft hand om, Anna Persson (bilden), spelar oppositionspolitiker i Starke man. När serien nu ska fortsätta, hoppas jag hon får ännu mera att göra – hon tillför verkligen sekvenserna nerv och kraft!

För att återgå till Bodil Stefansson, så skrev hon brev till mig om sitt roende. Jag fann texterna högintressanta och så småningom samlade hon ihop dem till boken Roddkraft. Att göra det man verkligen vill som kom på Wahlström Omslag till Roddkraft& Widstrand 2004. Det är utifrån denna bok som Ingela Romare nu gjort TV-programmet.

2008 kom så bok nummer två, den fascinerande Tantafällan och i den tackade Bodil bl.a. mig för att jag “ännu inte har släppt greppet” om mina gamla elever. Klart jag inte gör! Jag har haft ca 10.000 elever och älskar dem alla. När manOmslag till Tantafällan är så gammal som jag och kommer allt närmare döden, lever man vidare genom barn och barnbarn, men som gammal lärare lever jag också vidare genom mina många underbara elever.

Det är en fantastiskt skön känsla!

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22