Att göra en tidning

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Artikel

DAST Magazine började som ett fanzine, men kom efterhand att utvecklas till en kulturtidskrift inom sitt eget ganska snäva intresseområde.

Detta är en ganska vanlig företeelse inom tidskriftsvälden. Snart sagt varje liten idrottsklubb, kulturell förening eller intresseorganisation jobbar med att föra ut sitt budskap, och vad är då bättre än att göra det via sin egen tidning.

Men att åstadkomma en tidning/tidskrift är inte lätt. Det har jag hört från flera DAST-vänner, som själva umgåtts med tanken på att bli tidningsutgivare,

Man behöver hjälp om man är ovan.

Nu finns den hjälpen att få: Ordfronts Förlag gav 1994 ut en bok med titeln ”Göra tidning”, skriven av Åke Edwardson, Kenth Andreasson och Per Andersson-Ek.

Författarna har visserligen tänkt sig detta som en lärobok för dem som arbetar inom nyhetspressen. De exempel som dras upp när det gäller exempelvis nyhetsvärdering, skrivsätt och layout handlar om ”stora” tidningars sätt att se på dessa saker. Med stora menar jag då formatet – här finns inga råd till dem som gör blad mindre än tabloid, det vanliga kvällstidningsformatet.

Men här finns ändå mycket att hämta för den som principiellt intresserar sig för tidningsutgivning. Råden är så pass många och goda att boken har något för var och en. Man har möjlighet att hoppa över sådant som inte gäller för den egna sfären och det finns ändå tillräckligt mycket kvar för att ”Göra tidning” skall vara en god investering.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22