Arto Paasilinna: Författaren som gillar att bygga

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2003-3, Artikel

Av Helen Stenback

Den finländske författaren Arto Paasilinna har varit på Stockholmsbesök. I en fullsatt sal i Finlandsinstitutet berättade Paasilinna om sitt liv och om sin senaste bok Nio drömmar som är självbiografisk. Han talar enbart finska och av alla de applåder han fick och hejdlösa skrattsalvor förstod man att de flesta i publiken var finländare. Vi andra som inte förstod finska fick vänta till skådespelaren Tomas Laustiola översatte, och då var skratt och applåder lite glesare.

Säljs mest i Finland

Arto Paasilinna är född 1942 och är en av Finlands mest sålda författare med en produktion på närmare 40 böcker. Han är översatt till 30 språk och 11 av hans böcker finns översatta till svenska. När man hör Paasilinnas namn är det nog många som tänker på böcker som Harens år, Kollektivt självmord och Den ljuva giftmörderskan.

I Nio drömmar skriver han om sin stora passion i livet: att bygga. 54 byggprojekt har han rott iland hittills, hus, stugor, rökbastur, vanliga bastur mm. Hans första bygge var en skogskoja som han byggde tillsammans med sin bror Ermo när de var små. De kallade den för ”Örnnästet”. Enligt författaren slipper man ifrån ett inre tryck när man bygger. Det är helt enkelt ångestdämpande. Men han erkänner att hans byggande gått lite till överdrift.

Inget slöseri på studier

Paasilinna hade nog gärna velat studera, men är nu glad att han inte slösat bort tid på något universitet. Han har haft sina byggprojekt i stället.

Arto Paasilinna växte upp i norra Finland. Under kriget flydde familjen först till Norge och sedan till Sverige men återvände sedan till Finland när kriget var slut. Familjen hade många barn och var fattig men trots fattigdom fanns det ändå alltid tillgång till god litteratur i hemmet. Tre av syskonen blev författare. I hemkommunen avtäcks i sommar ett monument till författarbrödernas ära vilket Paasilinna känner sig lite kluven inför eftersom han fortfarande är i livet.

Författarens arbetsår börjar den 1 september (om nu inte denna dag är en lördag eller söndag). Den första versionen tar tre månader att skriva. Därefter tar han ledigt en månad. På vårvintern skriver han den andra versionen och lämnar därefter manuset till förlaget. Under tre månader funderar han på nästa roman. Paasilinna är en globetrotter och idéer till sina böcker får han under sina resor. Längre perioder har han bott utomlands bl.a. i Portugal. En gång i livet hoppas han att få bo i Gamla stan i Stockholm.

Jo, nog är han lycklig

Tomas Laustiola frågade Paasilinna om han var en lycklig finsk man och fick till svar att det var han nog. Då kanske han tänkte på att han har ännu ett byggprojekt på gång. En skogsbäck ska anläggas vid en av hans stugor. Nu finns ett Arto Paasilinnasällskap som bildades år 2000. Den som är intresserad kan få mer information genom att skriva till Box 9114, 10272 Stockholm.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22