Arkiv X en ny existensiell bibel?

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-1, Artikel

Av HELENA GENBERG

Historierna i Arkiv X, som blivit ”kultserie” på TV och nu också bokserie hos Rabén Prisma, är egentligen makalösa. Man berättar om högst osannolika saker med paranormal eller parapsykologisk utgångspunkt, men lyckas ändå få FBI-personerna Dana Scully och Fox Mulder att verka trovärdiga.

Det kan bero på att författarna (huvudförfattare är Chris Carter) undvikit att förse hjältarna med övernaturliga gåvor. De söker endast sanningen (”The thruth is out there” och ”Trust no one” är huvudteserna) fast de vet samtidigt att denna sanning är farlig och inte tillåten att släppas ut till allmänheten. Det finns en religiös, helig botten i sanningen. Därför går det inte att lita på någon. Allt är oerhört begåvat gjort.

Om detta hemlighetsfulla mytskapande berättats med ironi och inte med det allvar som präglar både böckerna och de rörliga bilderna skulle alltsammans troligen ha blivit en katastrof.

Det har gått lite över två år sedan TV4 började sända serien och tittarsiffrorna bara ökar, fast det är ju omöjligt att i Sverige nå upp till de många miljoner tittare som brukar bänka sig framför burkarna i USA. Fast cirka en miljon skrapar man samman även i Sverige.

Sekelskifte förklaring?

Populariteten har av somliga förklarats med att vi närmar oss ett sekelskifte av storslagen dignitet. Vid sådana tillfällen ökas människors intresse för det som finns utanför den sinnevärld vi känner. Det kan stämma till viss del, för vi märker ju det ökande flödet av filmer om elaka varelser från främmande rymder. För ett antal år sedan var de snälla som E.T. och de eteriska typerna i Närkontakt av tredje graden. Nu är de i exempelvis Independence Day åter lika grymma som inkräktarna i Världarnas krig, som de beskrevs av H.G. Wells.

Men det är nog inte hela sanningen. Vi har hamnat i en situation – tydligen rätt likartad i hela västvärlden – där det inte går att lita på någon. Politiker bluffar alltid, företagare ljuger i sina annonser, man kan aldrig vara säker på att få behålla jobbet och skattemyndigheterna finns alltid där som fan på väggen. Människan har all anledning att bli lite paranoid när allt förtroende försvinner.

Det är på detta underlag som Arkiv X bygger sina intriger. Skräcken för det hemska, okända som troligen kommer att drabba oss alla vävs samman med legender vi känner till, myter som odlats länge och nu dyker upp i ny tappning och därför nästan kan tas för sanna och uppgifter om sådant som hänt men aldrig riktigt förklarats, vävs samman. Att allt detta av auktoriteter förklarats som osanningar förstärker bara värdet. Trust no one!

Fox ”Spooky” Mulder kan alltså inte lita på någon i sitt arbete. Inte ens på Scully, för hon anställdes som hans partner för att hålla ögonen på honom och rapportera till högre ort.

Och vågar man tro på Mulder? Han påstår ju att hans syster blivit kidnappad av utomjordingar och där det finns en övernaturlig förklaring att ta till så griper han efter den.

Ogripbara sanningar

Men den ogripbara sanningen finns där, gömd bakom hörnet, osynlig för oss alla. De enda som vet något är regeringen och dess sammansvurna organ (som troligen experimenterar både med utomjordingar och oss vanliga människor) och de håller minsann tätt.

Troligen har det inte ett dugg med Arkiv X och de nya science fiction-filmerna att göra att 64 procent (enligt Ulf Sjödins En skola – flera världar) av svenska gymnasieelever tror helt eller delvis på att det finns liv på andra platser i universum. 24 procent tror också på att utomjordiska varelser emellanåt besöker vår värld.

Kyrkan inte trovärdig

Det kan, enligt Sjödin, bero på att kyrkan inte längre uppfattas som trovärdig.

Fast det kan förstås också spegla att vetenskapen gör allt för att förringa dem som påstår sig ha upplevt något som inte går att förklara rationellt.

Människan behöver något att tro på. Förr stod Erlander, kommunismen, påven eller staten för sådant människan kunde lita till. Vad har vi nu? En knodd från Katrineholm med av skattebetalare pröjsat klippkort per flyg till Malmö, en kissnödig v-ledare, en döende man i Vatikanen och en stat som gör sitt bästa för att avskaffa sig själv.

Undra på att människan vänder blicken åt andra håll.

Universum har blivit hemvist för existenstiella frågor. Det är kanske där man får kännedom om men ingen med livet. Utomjordingarna har blivit nya frälsargestalter – eller kanske straffande bödlar eftersom vi inte sköter oss. Vi måste ju ha vårt straff, så som kyrkan sagt i alla tider.

Arkiv X är inte minst populär på Internet. Där finns nu drygt 40000 olika hemsidor om fenomenet. Men, websidor är inte heller att sätta tilltro till.

Tidigare i år släppte Rabén Prisma boken De osynliga av Charles Grant (recenserad i DAST 2/96). Nu finns också Dödlig vind av samme författare samt Nollpunkt av Kevin J. Anderson, alla översatta av Clemens Altgård.

Fotnot:

I böckerna och TV-serie när Arkiv X något som finns hos FBI. Detta förnekas av organisationen, men däremot finns något liknande hos det brittiska försvarsministeriet. Där arbetade 1991-1994 en man vid namn Nick Pope (smeknamn ”Spooky”!) med den så kallade ufo-desken. Han skulle undersöka ufo-rapporter för att kolla om de innebar något hot mot landets försvar. Pope gick till verket med en öppenhet som inte uppskattades. Eftersom avsikten med hans uppdrag var att snarast komma med en naturlig förklaring till varje rapport och därefter bordlägga saken. Ufo-desken lades alltså ner. Trust no one!  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22