Anan Porter: Från flykting till förlagsjätte

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Artikel

Anna Porter är inte vilken författare som helst.

Faktum är att hon egentligen över huvud taget inte tycker att hon är författare – däremot en av centralgestalterna i den kanadensiska förlagsvärlden.

Anna Porter föddes i Ungern som Anna Szigethy under andra världskriget. När Sovjets styrkor invaderade hennes hemland 1956 flydde hon och modern till Nya Zeeland där det hade släktingar. Där slutförde Anna sin utbildning och blev intresserad av litteratur efter att ha läst kanadensiska författare som Margaret Laurence och Leonard Cohen.

Efter att ha tagit en akademisk examen vid Canterburys universitet arbetade hon i en bokhandel i Nya Zeeland och i slutet av femtiotalet kom hon till England. Där fick hon arbete som korrekturläsare och blev så småningom förlagsredaktör hos förlaget Cassell.

1970 flyttade hon till Kanada som redaktör vid Collier Macmilland & Stewart där hon blivit anställd året innan. Där avancerade Anne Porter till förlagschef och kom att styra och ställa med pocketbokförlaget Seal Books, samägt av McClelland och Bantam Books.

1982 lämnade hon Seal för att tillsammans med Michael de Pencier starta det egna bokförlaget Key Porter Books, som blev känt för att satsa hårt på fackböcker. Samtidigt köpte hon tillräckligt med aktier i Doubleday Canada för att kunna ta kontrollen över förlaget och året därefter köpte hon ut Jack McClellands sjuttiofemprocentiga innehav av Seal Books.

Vid sidan av sin förlagsverksamhet är hon också verksam inom radio, teater och miljöorganisationer i hemlandet. 1992 adlades hon.

Anna Porter är gift med juristen Julian Porter. Paret har två barn och familjen är bosatt i Toronto. Kriminalromaner skriver hon som avkoppling på sin fritid – även om den fritiden för utomstående kan tyckas svår att spåra. Hittills har hon hunnit med att skriva tre deckare, som alla utspelar sig i förlagsvärlden.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22