Ambitiös genomgång av UFO:s i Sverige

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Artikel

ROLF NILSÉN

Tror ni på UFO:s – Unidentified Flying Objects: det vill, på accepterad nysvenska, helt enkelt säga: Flygande Tefat?

Det gör kanske inte Håkan Blomqvist heller. Men han utesluter inte helt möjligheten av att sådana existerar. I sin intressanta och av sund skepsis karakteriserade bok UFO i myt och verklighet (Nyköpings Tvärvetenskapliga Bokförening/Paethenon), gör bibliotekarien och frilansjournalisten Blomqvist en ambitiös genomgång av främst den svenska UFO-historien och granskar även flera kända internationella auktoriteter inom området.

Resultatet har blivit en bok som helhjärtat kan rekommenderas: en kritisk och livfullt initierat skriven bok, som på ett gediget sätt tar upp och presenterar personer och frågor som annars är svåra att hitta fakta om. Åtminstone utanför den rena specialistlitteraturen.

Den kände thrillerförfattaren Whitley Streiber, som i ett par böcker har hävdat att han haft kontinuerligt återkommande kontakter med rymdmänniskor, granskas i ett av kapitlen. Blomqvist förvånas över att så många så beredvilligt svalt Streibers uppgifter, utan att alls ifrågasätta det han har påstått.

”Mest liknar det hela en popularisering av den gamla myten om gudarnas återkomst”, skriver Blomovist lakoniskt.

Den svenska UFO-forskningens grand old man K. Gösta Rehn, bestås också med ett porträtt: sympatiskt men kritiskt. Och danskan Edith Nicolaisen, som startade förlaget Parthenon på 50-talet främst för att få ut George Adamskis bok Flygande tefat har landat, framstår som en vilset sökande och rätt så ömkansvärd människa – som tyvärr verkade lida av bristande verklighetsuppfattning (enligt min egen enkla mening).

Blomqvist går också till rätta med mycket i den djungel av livsåskådningsfrågor och andligt sökande, som ofta associeras med UFO-forskningen. Han har själv varit medlem i en teosofisk sekt där medlemmarna kallade sig hylozoiker och som leddes av en viss Lars Adelskogh.

– Jag godtog fascistoida och antisemitiska idéer bara för att de påstods komma från en ”mästare”, skriver Blomovist om den tid i sitt liv som han nu mycket beklagar.

Tefat och nynazism är en annan fascinerande kapitelrubrik och där berättas om de teorier som gör gällande att nazisterna har hemliga baser i Antarktis och att det är från dessa som de flygande tefaten kommer.

Blomqvist skriver om folk som har tyckt sig kidnappas av rymdskepp, som sett rymdvarelser, om George Adamski som talade med venusianer, om Howard Menger som möjligen har haft kontakt med rymdmänniskor men mera troligt har deltagit i hemliga Pentagonexperiment och nu är en tragisk kvasivetenskaplig predikare samt om personer inom UFO- login som har hans respekt – som Jacques Valleé och J. Allen Hynek.

Det allra mesta inom UFO-forskningen går möjligen att avfärdas som olika grader av suggestion, men Håkan Blomqvist utesluter trots allt ändå inte att ”svaret kan bli något annat” – som den avslutande meningen i hans bok lyder.

Många intressanta fotografier och rejäla noter till varje kapitel ger ett seriöst intryck och när Håkan Blomqvist rekapitulerar vissa av de UFO-observationer som han själv beskriver som att de ”skulle kunna tyda på närvaron av en främmande teknologi och därmed kan ske också en främmande intelligens” – så kan man inte annat än även själv undra vad som finns där ute – omkring oss.

Och helt bestämt är UFO – i myt och verklighet en beundransvärd bok: omsorgsfull, kritisk, rapp, analytisk och ständigt presenterande fascinerande människor och omständigheter; som har att göra med de gåtfulla flygande tefaten – som har gäckat oss i drygt 40 år vid det här laget.

Jag hade i och för sig önskat att Blomqvist också tagit med en redogörelse för (och sin egen teori om) den uppgift som gör gällande att den amerikanska armén i slutet av 40-talet haft ett flygande tefat och dess besättning inlåst i en hemlighetsfull barack. Men hur mycket kan man egentligen begära av en enskild bok; Blomqvist har ändå lyckats pressa in massor av stoff på 130 sidor.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22