Akademisk deckarstatus på Mälardalens Högskola

Sep 20th, 2011 | By | Category: 2011-9 sep, Artikel

Det blev en omväxlande deckardag den 13 september då Mälardagens Högskola i Eskilstuna höll sin traditionella deckardag i samarbete med Svenska deckarakademin. En stor skara deckarentusiaster hade förväntansfullt klämt in sig i en av högskolans aulor för att ta del av det på pappret så spännande programmet under dagen. NilsGunnar Westerberg var där.

Efter en välkomsthälsning av arrangören äntrade docenten vid Högskolans akademi för utbildning, kultur och kommunikation, Kerstin Molander Danielsson, pulpeten.

Hennes föreläsning som bar titeln Kriminalgenren i akademien slog an temat för dagen.

Mellan de olika föreläsningarna fick åskådarna möjlighet att lösa tre kriminalgåtor, s .k. “vykortsdeckare” på vilka svaren lämnade i slutet av dagen samt att lyssna till synnerligen dramatisk sång och musik. Repertoaren lämpligt anpassad till dagens tema och framförd av elever vid högskolan

Det planerade mordet på Sarastro ur Mozarts Trollflöjten illustrerades av en sångerska som vilt viftande med en stor kniv beskrev hur hon hade tänkt ta honom av daga på det mest bestialiska sätt. Åskådarna nästan hukade sig i bänkarna, hennes inlevelse i rollen var total.

Ett annat illusoriskt framträdande under dagen fick undertecknad att tänka på någon ruskig scen ur Edgar Allan Poes deckarnoveller, någon vansinng kvinna som ville ta hämnd efter någon oförrätt.  Vad hon tyckte om sitt tilltänkta offer behövde ingen av åskådarna sväva i ovisshet om. Hennes gälla och plågade stämma skar genom märg och ben.

Allt ackompanjerat av en pianist som verkligen gav mycket hörbart stöd åt artisterna. Att pianot höll!

Omslag till Kriminallitteratur utveckling genrer perspektivFilosofie doktorerna Kerstin Bergman och Sara Kärrholm publicerade i våras sin bok Kriminalliteratur: utveckling, genrer och perspektiv. En bok som länge har fattats och som på ett heltäckande sätt tar upp allt inom vår älskade genre.

De presenterade sin bok under en timme. En total genomgång av genrens historia både den svenska och den utländska samt många belysande exempel hur deckaren med sina många subgenrer har utvecklats till det den är i dag. Deras bok innehåller många aktuella exempel på deckare som vi alla känner igen, inte minst genom flitigt tv-tittande.

Dagen avslutade av Håkan Nesser som på ett inspirerat sätt beskrev sitt arbete. Han har nu gett ut 25 böcker men hans senaste Himmel över London är inte någon deckare, möjligen en förtäckt spionroman. Femte delen av hans Barbarotti-serie kommer snart, sedan sade han sig ha för avsikt att lägga deckarskrivandet på hyllan. Van Veeteren och Barbarotti-entusiasterna må beklaga.

Omslag till Himmel över LondonHåkan som nu bott utomlands i fem år får ständigt förklara den svenska deckarvågen som han nu tyckte hade utvecklats till en tsunami, där kvaliteten på många utgivna svenska deckare som nu översätts och lanseras i många andra länder kanske inte är den bästa.

Han läste också några sidor ur sin senaste bok samt meddelade att han nu hade för avsikt att flytta från London och bosätta sig på den engelska landsbygden. Där såg han sig själv strövande över de oändliga, dimhöljda engelska hedarna, endast i sällskap med sin hund,och med pipan i munnen sannolikt fundrande över intrigen i nästa bok.

Var det någon bland publiken som fick Baskervilles Hund i tankarna?

En mycket givande dag på Mälardalens Högskola. Glädjande att konstatera att vår genre nu har fått akademisk status.

Tänk akademiska betyg i ämnet Svensk Kriminalliteratur! Numera fullt möjligt.

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22