Ahrvid Engholm: Hans liv är SF och datorer

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Artikel

Kvartalets novellförfattare heter Ahrvid Engholm. Det är en man som under årens lopp har haft mer än ett järn i elden. Han har varit en verksam kraft inom science fiction-rörelsen, där han hjälpte till med att dra igång nytändningen i svensk ”fandom” under 1980-talet. (”Fandom” är ett namn på sf-rörelsen som föddes i USA på 1930-talet.) Ahrvid har också medarrangerat ett 20-tal sf-kongresser.

Åren 1984-1985 var han redaktionssekreterare på Teknikmagasinet, där han bland annat valde ut och översatte de sf-noveller som publicerades i tidskriften. När magasinet över gick till Baltic Press fortsatte han att medverka i tidskriften som frilansare. På den tiden cyklade han och tog sig därför lätt och ledigt fram i stockholmstrafiken. Cykeln står fortfarande i beredskap och han anser att den är överlägsen slum-SL, som han kallar Storstockholms Lokaltrafik.

Entusiastisk arbetsmyra

På Teknikmagasinets redaktion var han en arbetsmyra, men ibland var han lite för entusiastisk när det gavs möjlighet att gå på förhandsvisningar av nya sf-filmer. Det ledde till att chefredaktören Anders Palm, med cigarren i mungipan ibland grymtade till, men Ahrvid parerade med att jobba över och göra grejor hemma. Så det gick bra ändå. Under denna period ägnade Ahrvid Engholm sin tågluffarsemester åt att besöka intervjuobjekt och intressanta platser som Teknikmagasinet kunde skriva om.

Startade sf-tidskrift

Redan 1978 hade Ahrvid Engholm tillsammans med Anders Bellis startat fanzinet Science Fiction Journalen, som han ensam stått för sedan 1981.

Science Fiction Journalen har varken drabbats av tidningsdöd eller blivit uppköpt och fyller i år tjugo år. Som så många andra subkulturella alster (DAST t ex), så driver Ahrvid fanzinet ideellt utan samhällsstöd.

Men det är ett välkänt faktum att ur fanzineredaktörernas led har många skribenter, förläggare, journalister, mediafolk etc. stigit fram. Sam J. Lundwall, John-Henri Holmberg, Steve Sem-Sandberg, Acke Fröberg, Malte Andreasson, Elisif Elvinsdotter är utmärkta exempel på detta.

Ahrvid har vidare redigerat tidskriften Nova Science Fiction och under åren 1980-1989 redigerade han fansidor i Jules Verne Magasinet. Född i Stockholm för 40 år sedan bodde han i Hässelby på en gata som utgjorde gränsen till Järfälla. Han var med andra ord stockholmare från första början med några meter till godo. Pappa kom från Gästrikland och mamma från Lappland.

Ahrvid Engholm är en kvällsmänniska. Vaknar kring lunch och är uppe till 3-4 på morgonen. Men ofta går han upp betydligt tidigare. Framför allt när det ges en presskonferens om datorer. Redan på Teknikmagasinet var han tidningens datorspecialist. I dag lever han på datorjournalistik. Han dyker t ex upp i Svenska Dagbladet med artiklar om sf och datorer. Han har också startat en mailinglista för sf-novellförfattare, skriva@dang.se Och ibland skriver han en novell, som nu i DAST.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22