Abigail Padgett: Domstolsutredaren började skriva om övergivna barn

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Artikel

AV BIRGITTA HÄRNER

Manodepressiv psykos eller manisk-depressiv psykos är en psykisk sjukdom som kännetecknas av bland annat abnorm upprymdhet och full verksamhetslust och djup depression (melankoli).

I detta tillstånd befinner sig huvudpersonen Bo Bradley i Kalifornien författaren Abigail Padgetts debutbok ”Kråkan talar om död” (Child of Silence 1993) som kom ut på Skriftställarnas förlag 1994. Det skånebaserade förlaget har för avsikt att fortsätta ge ut Padgett på svenska. Hennes andra bok om Bo Bradley heter ”Straw Girl”. Svensk titel blir ”Satan har fem fingrar”.

Pndgcu har i sitt skrivande följt den goda regeln att skriva om det hon känner till. Hennes huvudperson arbetar på en barnbyrå som tar hand om hotade eller övergivna barn, en sak som Padgett är väl förtrogen med från sitt yrke som domstolsutredare i San Diego. Hon har en son som är manodepressiv och kan också denna sjukdom utan och innan.

En bra liten deckare

– Boken är delvis avsedd att få bort en del fördomar och missförstånd om psykiska sjukdomar, har hon sagt. Men huvudsakligen hoppades jag, att den skulle bli en bra liten deckare, knappast världens bästa roman.

I ”Kråkan talar om död” är två yrkesmördare på jakt efter en döv fyraårs pojke som hittats bunden och medvetslös i en övergiven koja av en indiankvinna. Bradley träffar pojken på Barnbyn i San Diego och börjar undersöka hans bakgrund vilket leder till oväntade avslöjanden. Här blir hennes sjukdom en tillgång, eftersom hon genom den förmåga som hon delar med indiankvinna ur Paiutestammen som lyssnar på andarna. Här kan man dra paralleller till Tony Hillerman, mycket beroende på att han i sina böcker rör sig på likartad mark.

Padgett har blivit angripen för att hon gjort det lite lätt för sig när en del pusselbitar i debutbokens intrig faller lite väl lätt på plats eftersom Bo Bradley har en synsk förmåga. Men det kan hon försvara.

Sjukdom som skapar konst

– Enbart i USA finns 1.3 miljoner vuxna som är manodepressiva och många har högre känslighet, starkare intuition och bättre insikter än friska, säger hon. Faktum är att om sjukdomen inte funnit, skulle vi sakna en hel del storslagen konst, musik och litteratur som skapats av dessa människor.

Abigail Padgett har bott i San Diego i dussinet år vid det här laget. Innan hon kom till Kalifornien var hon lärare i engelska i St. Louis och i socialpsykologi vid Washingtonuniversitetet. Hon har också varit chef vid American Civil Liberties i Houston, Texas innan hon hamnade inom den kaliforniska socialförvaltningen.

Bra jobb allesammans och nu har hon släppt allt för att ägna sig åt att skriva.

– Inte enbart, medger hon. Jag genomgick en fruktansvärd medelålderskris och flydde allting. Jag sålde huset och litade en tid på mina vänners välvilja. I alla år har jag önskat bli författare och till sist kände jag att möjligheten fanns. Det tog två år att skriva den första boken och därmed uppfylla en dröm.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22