90-talet tillhör advokaterna åtminstone de författande

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Artikel

Av JON-EGIL FORNÆESS

Redan i början av 1995 påpekade Klas Lithner i DAST att advokaterna bredde ut sig inom kriminallitteraturen, fast han sade det givetvis subtilare än så. Rätt hade han i varje fall. Man behöver bara ta sig en liten till på John Grisham för att förstå det. Redan 1993 hade han på sina böcker tjänat 25 miljoner dollar, och sedan dess har det trillat in ytterligare en massa pengar. Inte illa för en som börjat som lagvrängare nere i den djupa södern i USA.

Samma år, 1993 alltså, gick del skapligt också för ett par av hans kolleger. Då blev arkansasadvokaten Bill Clinton Amerikas 42:a president och en annan advokat från samma trakter rikets första dam. Till skillnad från dessa, till Washington avflyttade, bor Grisham kvar hemma i Oxford, Mississippi. Där tänker han stanna kvar – ”fast det är så långt från New York och Hollywood” – oavsett hur många miljoner han kommer att tjäna.

Parnassens Kung Midas

Grisham är parnassens Kung Midas för tillfället, enligt hans amerikanska förläggare ”världens i dag mest populäre författare”, för ett par månader sedan släppte Bra Böcker hans ”Dödscellen” i Sverige. Det rinner ut böcker från lagren, fast kanske inte lika häftigt som i England där skrupelfria bokhandlare tjuvsålde före utsläppsdag och därmed såg till att boken hamnade på bestsellerlistans topp redan första veckan.

Grisham är förresten också ”pojken med guldbyxorna” i filmsvängen. Hans tre första böcker resulterade i filmer. Ingen har floppat och rättigheterna har gett författaren ytterligare tio miljoner dollar.

Det tycks som om Grisham är på väg att segla förbi Stephen King, som hamnat i bakvatten på sistone, och Tom Clancy som tydligen har svårt att hitta nya, bra temata sedan det kalla kriget bröt samman.

John Grisham skriver onekligen bra, initierat och emellanåt riktigt spännande, men framgångarna beror nog också på att han som person marknadsförts mycket metodiskt. Han har ännu inte fyllt fyrtio och är en stilig man med äkta hår på huvudet (har man poängterat i amerikansk press). Ofta syns han på bild med rätt sorts skäggstubb, fast han påstås raka bort den en gång i veckan för att vara prydlig i kyrkan på söndag. För han är relativt nyfrälst kristen (baptist i söderntappning, men ingen fundamentalist). Han är söndagsskollärare, medverkar i ett missionsprojekt för föräldralösa barn ”på andra sidan haven”.

Renlevnadsman och baseballtränare

Dessutom är han en renlevnadsman av det hårdföra slaget. Det märks i böckerna. Där förekommer inte så mycket sex, åtminstone inte om man jämför med vissa kollegers verk.

Han är intresserad av den störste amerikanska sporten och tränar ett litet baseballag.

Sitt arbete som advokat lade han på hyllan när ”Firman” gjorde honom till en krösus, men har advokatlicensen kvar ifall det skulle komma kärvare tider.

– Jag är inte lika skicklig skribent som le Carré, har han sagt och eftersom han är kristen ljuger han inte.

– Jag producerar högkvalitativ solid populärfiktion, har han också sagt och tycker därför genuint illa om de nedsablande recensioner som ”smnrta New York-kritiker” gett hans romaner.

En framgångssaga

Grishams väg till berömmelse och rikedom är en amerikansk framgångssaga. När han var advokat i mitten av 80-talet klev han upp fem på morgonen för att skriva innan han gick till jobbet. Han lärde sig hur man konstruerar intriger från en instruktionsartikel i Det Bästa. Första romanen, ”A Time to Kill”, refuserades av otaliga agenter och förlag. När den till sist kom ut blev den en flopp. En vanlig hednisk människa skulle troligen ha gett upp, men inte Grisham. Han stretade på och sålde till sist synopsisen till det som skulle bli ”Firman” till förlaget Doubleday för 200.000 dollar. Resten är historia – och storfinans.

”Klienten” håller just nu på att bli TV-serie och i Hollywood förbereds filmatiseringen av ”Juryn”. Filmrätten till ”The Rainmaker” (som kommer i Sverige till våren) har sålts till Michael Douglas produktionsbolag för en jättesumma.

Hjältarna är korsriddare

Flera har påpekat att Grishams thrillers är symptomatiska för sitt lands besatthet av lag och medborgerliga rättigheter. I USA finns hälften av världens alla advokater och de flesta av de rikaste. Alla människor tycks stämma varandra och i mitten sitter advokaterna och plockar pengar av vinnare och förlorare. Samtidigt som advokater används av alla tycks de också vara avskydda av alla.

John Grisham har gjort sitt bästa att ändra på detta synsätt, både i det egna uppträdandet och i sina bokintriger. Advokaterna i hans böcker är korsriddare mot all slags ondska. Kritiken har rynkat på näsan åt det de kallar scoutmoralen och serietidningshjältemodet. Men det finns en politisk dimension i det Grisham skriver, och han ligger nära paret Clinton i sina åsikter.

Men politiker har han ingen åstundan att bli om författarådran skulle sina.

Hellre då baseballtränare.

– Som sådan kan man ha riktigt kul, säger han.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22