70 år sedan ”På västfronten intet nytt” kom till: Succéförfattaren som blev av med sitt medborgarskap

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-1, Artikel

Av KARL BERTIL JANSSON

På hösten 1927 gick författaren Erich Paul Remark (om han nu inte hette Kramer, som är Remark baklänges) till den store förläggaren Samuel Fischer med ett manuskript som hette Im Westen nichts Neues, en roman om det eländiga skyttegravskriget 1914-1918.

Fischer sade nej. Han trodde inte att någon ville läsa om sådant i det bankrutta Tyskland, där massarbetslösheten bara överträffades av den galopperande inflationen.

Två år senare kom boken ut på Propyläen Verlag och blev en oerhörd framgång. Inom ett år hade romanen sålt i miljonupplaga och pseudonymen Erich Maria Remarque blev välkänd. Verket översattes till många språk. I Sverige kom det att heta På västfronten intet nytt och den har sedermera kommit i många nya upplagor. I hela världen upplagan vid det här laget överstiga 50 miljoner.

Nyligen auktionerade anrika auktionsfirman Sotheby’s i London ut Remarques originalmanuskript – för 276500 pund eller runt 3 miljoner svenska kronor. Köpare blev en tysk bankstiftelse och Remarque-arkivet i Osnabrück, där författaren föddes 1898. På Sotheby’s uppger man uppståndelsen kring ett romanmanuskript inte varit så stort sedan fragment av Franz Kafkas Processen bjöds ut 1988.

Trodde manuset var borta

Man trodde länge att Remarques manuskript var försvunnet. Det består av 120 sidor skrivna med blyerts och det är tätt mellan rättelser och ändringar. På första sidan står med sirlig handskrift ”Im W. n.N”, en förkortning av den tyska titeln. Från och med i år skall allmänheten få se manuskriptet.

När freden kom efter första världskriget blev den i flera omgångar sårade frontsoldaten Remark lärare, fast han drömde om att få uträtta någonting konstnärligt. Skrev gjorde han redan, men han ville också ägna sig åt måleri och musik. Han hade fått en del dikter och noveller om kriget publicerade och 1920 debuterade han som romanförfattare med boken Die Traumbude,

Men på skrivande kunde han inte försörja sig och därför tog han alla möjliga påhugg. Bland annat som kontorist, dörrknackande försäljare, reklamman, agent för en gravstensfirma, organist på ett sinnessjukhus, journalist och mycket annat. De samlade erfarenheterna från den här tiden skrev han senare om i Den svarta obelisken som kom ut i Sverige 1956.

Men det var med På västfronten intet nytt som livet åtminstone delvis fick guldkant. Det tog Remarque sex veckor att skriva den, samtidigt som han skötte arbetet på den berlinska tidskriften ”Sport im Bild”. I USA gjordes en film på boken. Den fick premiär i Berlin 1930 och filmen föll inte nazisterna på läppen. Vid premiären uppstod svåra kravaller. Remarque var nu rik och ville ha lugn och ro. Han flyttade utomlands.

Förklarad som folkets fiende

1931 kom hans bok Vägen tillbaka, en fortsättning av På västfronten intet nytt. Den gjorde honom till en hatad man i Tyskland, där Goebbels förklarar honom som folkets fiende. Två år därefter brändes också hans böcker offentligt framför universitetet i Berlin. Han berövades sitt tyska medborgarskap, men det spelade kanske inte så stor roll, för han hade redan 1931 flyttat till ett hus vid Lago Maggiore i Schweiz. I den vevan skilde han sig från sin hustru sedan nio år och gifte om sig.

När världskrig nummer två bröt ut 1939 flyttade Erich Maria Remarque till USA, där hans böcker såldes i stora upplagor. Triumfbågen, som kom 1946, blev en storsäljare bland folket, men kritiken var ganska ljum.

Från 1948 återvände han allt oftare till villan i Schweiz och när han gift om sig för tredje gången slog han sig ner där för gott. Tredje hustrun var Paulette Goddard.

Spottade inte i glaset

Remarque hade i likhet med andra som skrivit berömda krigsromaner – Hemingway och Graves – inte spottat i glaset. I Schweiz hade han en utmärkt vinkällare, men läkarna förbjöd honom att dricka.

Till Tyskland återkom han bara en gång i officiellt sammanhang. Det var när hans pjäs Die lezte Station, som handlade om Tredje Rikets sista dagar, uppfördes i Berlin.

Erich Maria Remarque dog 1970, 72 år gammal.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22