THE STRANGER HOUSE

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Tidigare nummer

Av Reginald Hill
Harper Collins 2005

Hill har här lämnat både Yorkshire och den rena detektivromanen, med stor framgång vill jag framhålla. Romanen utspelas huvudsakligen i Cumbria, väster om Yorkshire. Den har två huvudhandlingar.

Den ena har sin utgångspunkt 1961, då 150.000 barn sändes från England till Australien för att adopteras där och få ett bättre liv. Sam(antha) Flood får veta att hennes farmor var ett av barnen och att hon strax efter ankomsten till Australien dog då hon födde en son, Sams far som blivit vinodlare. Sam är en begåvad, skärpt matematiker som får stipendium för att studera vidare i Cambridge, och hon vill veta mer om farmor. Hennes enda ledtråd är namnet Sam Flood, som farmodern också hette, och byn Illthwaite i Cumbria. I byn tar hon in på värdshuset ”The Stranger House”. När hon frågar byborna om Sam Flood förnekar alla att de skulle hört namnet. Av en slump upptäcker hon på kyrkogården en inskription om sin namne. Vad är det byborna vill dölja?

I den parallella historien möter vi Mig(uel) Madero, en ung spanjor av anrik vinodlande släkt. Som 16-åring får Mig kallelsen att bli präst men råkar ut för en svår olycka och måste avbryta studierna. Han beslutar tillbringa konvalescensen hos sin mor i England och hamnar även han i Illthwaites värdshus. Migs och Sams vägar korsas gång på gång.

Hill lyckas väl med att visa deras olikheter: Sam är spontan, snabb i repliken inte särskilt finkänslig; Mig är eftertänksam och väluppfostrad. Dessutom presenterar Hill intressanta personer i byn. De tiger till en början om vad som hänt av olika skäl: skamkänsla, rädsla, skuld.

Cumbria är ett område där vikingarna slog sig ner och där det finns en del minnen från dem. Vi får därför också läsa om Snorre och våra gamla asagudar som Balder och Loke. Citat ur Eddan kryddar historien. Ragnarök nämns också flera gånger och förebådar en händelse mot slutet där sista meningen ger en slutlig pusselbit.

Boken är sexhundra sidor lång och innehåller många tillbakablickar och utvikningar. Hill lyckas dock hålla ihop sitt romanbygge och skapa en helhet, vilket visar varför han haft så stora framgångar.

BENGT HEURLIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22