ZORRO – SÅ FÖDDES LEGENDEN

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Isabel Allende
El Zorro. Comienza la leyenda 2005
Översatt av Lena Anér-Melin
Norstedts 200S

Zorro var en filmgestalt som inte enbart var min ungdoms hjälte utan även min fars. Han hittades på strax före 20-talet av kioskförfattaren Johnston McCulley med den fiktive (som alla trodde hade levt) kaliforniske banditen Joaquin Murieta som förlaga. Denne superhjälte härstammar i rakt nedstigande led från Robin Hood och Röda Nejlikan och fick sin berömmelse utökad i kvadrat när filmindustrin tog hand om honom och bland andra lät Douglas Fairbanks gestalta honom. Sedan har det fabricerats ett otal TV-serier med denne caballero med värja, iklädd mask, slängkappa och vidbrättad hatt.

Superhjälteidentiteten förstärks av att Zorro i verkligheten är den stenrike, rätt löjlige och mycket late Diego de la Vega – en man som ingen förknippar med hjälten i svart.

Om honom (och enligt titeln legendens födelse) har Isabel Allende, född i Peru, uppvuxen i Chile och nu bosatt i Zorros Kalifornien, skrivit en bok fylld av äventyr, pirater, indianriter och våldsamma fäktscener. Historien är lätt att följa, dramatiken pang på rödbetan och det verkar som Allende, efter sina tidigare vuxenböcker, bestämt sig för att författa en ungdomsbok. Som sådan är den alldeles utmärkt. Kanske till och med för oss män som aldrig blir riktigt vuxna.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22