ZELDA 2 – Kampen fortsätter

Feb 28th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till Zelda 2Av Lina Neidestam
Kartago förlag 2012
ISBN 9789186003937, 131 sidor

Zelda dök upp för flera år sedan i någon av Stockholms gratistidningar i form av korta strippar om den radikalfeministiska Zelda. Hon är en bloggande, arg 80-talist som vill jobba med media. Redan då noterade jag att denna serie ständigt upprepade sig. Det handlar nästan jämt om att Zelda håller låda om något (ofta feminism) och konstaterar att hon själv minsann är upplyst bara för att i sista rutan avslöja sig själv som hycklare. Att både Lina och Zelda tillhör samma ”självironiska generation” är uppenbart.

Lina NeidestamZelda gör nämligen narr av en viss sorts feminist som jag märkt egentligen bara existerar i vissa arga anti-feministers huvuden. Jag har visserligen träffat en och annan äkta Zelda i mitt liv, men de är så få att de lika gärna kan räknas bort. De flesta feminister jag träffat, även de riktigt radikala (rabiata?), är som folk är som mest. De har starka åsikter och hyser både bra och dåliga argument. Alla feminister står nämligen inte för att alla män är våldtäktsmän eller rycker sina barns armar ur led. Att inte hålla med dem på varje punkt gör inte dem till självutnämnda kastrerarpatruller.

Jag tror att genom att göra narr av denna sorts extremistiska feminism hoppas Lina att folk fattar att de flesta inte är så. Om det stämmer så har hon gjort ett bra jobb. För ja, även kvinnor kan uppfatta män som inget mer än ett stycke kött som ska tillfredställa en för en kväll. Det är bra att det blir sagt. Men det ändrar inte det faktum att humorn i Zelda är ett närmast oändlig upprepning av exakt samma punchline.

Vilket är så synd, för jag tycker Lina har genuin talang. Någon hon bevisat med sitt porralster Maran.

JOHANNES GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22